Economie

Tweede vaatje haring weg voor 87.500 euro

Terwijl op de Scheveningse visafslag het eerste vaatje Hollandse nieuwe 55.000 euro opleverde, ging dinsdag het tweede vaatje in IJmuiden voor veel meer van de hand. Dat bracht 87.500 euro op, bijeengebracht door zeventig lokale ondernemers.

ANP
4 June 2008 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:55
SCHEVENINGEN – De eerste Hollandse nieuwe. Dit jaar mag minder Noordzeeharing worden gevangen dan voorgaande jaren. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bij komen. De daling van het vangstquotum
SCHEVENINGEN – De eerste Hollandse nieuwe. Dit jaar mag minder Noordzeeharing worden gevangen dan voorgaande jaren. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bij komen. De daling van het vangstquotum

Het tweede vaatje haring was afkomstig van de Wiron 6, SCH 23 van rederij Jaczon. Het werd geveild in restaurant de IJmond in IJmuiden waar sinds 1998 jaarlijks een haringveiling plaats heeft.Gezien het resultaat denkt het restaurant volgend jaar aanspraak te maken op de veiling van het eerste vaatje, liet de ondernemersvereniging IJmond weten. Het eerste bod van 10.000 euro kwam van staalconcern Corus, waarna de ondernemers het bedrag verhoogden tot 87.500. De opbrengst gaat naar het project Bijna Thuis Huis voor terminale zorg en het OIG, een instelling voor de gehandicaptenzorg in de regio.

Eerder op de dag bood de oprichtster van de onlinerestaurantgids Iens in Scheveningen 55.000 euro voor het eerste vaatje Hollandse nieuwe. De opbrengst daarvan is voor het Fonds Psychische Gezondheid. Twee jaar geleden ging het eerste vaatje voor 75.000 euro van de hand. De symbolische veiling van het eerste vaatje vond dit jaar voor de 24e keer plaats.

Dit jaar mag minder Noordzeeharing worden gevangen dan voorgaande jaren. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bij komen. De daling van het vangstquotum heeft geen invloed op de beschikbare hoeveelheid Hollandse nieuwe.

Slechts 15 procent van de totaal gevangen haring wordt gebruikt voor Hollandse nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen. Die haring wordt in zes weken tijd, tussen half mei en eind juni, gevangen. Juist dan heeft de haring de juiste grootte en vetheid om er goede Hollandse nieuwe van te maken.

In raster:

Feiten over haring

stip (u67(Alleen in Nederland, België en Duitsland wordt Hollandse nieuwe gegeten. Nederlanders eten ze het meest: 5,2 stuks per jaar per hoofd van de bevolking. De Belgen staan op de tweede plaats met 1,4 haringen. De Duitsers happen gemiddeld 1,2 haringen weg.

stip (u67(De consumptie van haring in Nederland is al jarenlang stabiel. Wel worden de haringhappers steeds ouder. Campagnes van het Nederlands Visbureau mikken erop de vis onder de aandacht te brengen van een jongere generatie.

stip (u67(Van de 200 miljoen haringen die in de Noordzee worden gevangen gaat de helft naar Duitsland, 85 miljoen blijven er in Nederland en er gaan 15 miljoen haringen naar België.

stip (u67(Haring komt voor in zowel koude wateren als in water met een gematigder temperatuur: van de Golf van Biskaje tot noordelijk van IJsland, van de oostkust van de Verenigde Staten en de oceaan bij Groenland tot in de Oostzee en de Botnische Golf. De haring van het eerste vaatje kwam uit de Noordzee ten oosten van Schotland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer