Denen bang voor meer aanslagen
De bomaanslag op de Deense ambassade in Islamabad versterkt de vrees dat ook Denemarken zelf doelwit kan worden van terrorisme. Dat bleek uit de reacties op de zelfmoordaanslag maandag in Pakistan.
Bij de aanslag op het ambassadegebouw vielen maandag negen doden. Bijna dertig mensen raakten gewond, van wie vijftien er ernstig aan toe zijn.In Denemarken zelf waren regeringsleden en parlementariërs voorzichtig over een verband tussen de publicatie van Mohammedcartoons in 2005 en de bomaanslag. Nog niet eerder had Denemarken te maken met een zelfmoordaanslag op zijn grondgebied of op diplomatieke posten.
Toch was er een algemeen gevoel dat de aanslag wel verband houdt met de cartoonrellen van begin 2006. Toen bestond er wereldwijd in de moslimwereld onrust over spotprenten waarop de de profeet Mohammed staat afgebeeld.
Dat blijkt uit de reacties die maandag in Kopenhagen door de politici werden geuit. Premier Anders Fogh Rasmussen ziet de aanslag zonder meer als een aanval op Denemarken. Hij betitelde de daad gisteren als „laaghartig en laf.” De gebeurtenis zal geen enkele invloed hebben op het Deense buitenlandse beleid, beklemtoonde hij. Daarbij doelde hij onder meer op de aanwezigheid van Deense troepen in Irak en Afghanistan.
De fractieleider van de links-liberale oppositiepartij, Margrethe Vestager, had eerder in min of meer bedekte termen te kennen gegeven dat het voor Denemarken raadzaam zou zijn om zich voortaan „meer conflictoplossend dan tot dusver” op te stellen.
Premier Rasmussen toonde zich onthutst over die opmerking. „Een buitengewoon gevaarlijke gedachtegang. Terroristen mogen hier het beleid niet gaan bepalen”, waarschuwde hij.
De commentator van de met de links-liberalen nauw verwante krant Politiken meende ook te kunnen vaststellen dat Denemarken de afgelopen jaren duidelijk zichtbaarder is geworden in de wereld en met name ook controversiëler. Daarbij wierp hij de vraag op of alle Deense beleidstrends rond de komst van grote groepen moslims in de samenleving het waard zijn om met de inzet van lijf en leden te worden verdedigd.
Dit commentaar is primair gericht op het door de Deense Volkspartij belichaamde rechtse populisme. Deze partij wordt er door velen van beschuldigd de kloof tussen de Deense moslims en de rest van de bevolking bewust te vergroten.
De Deense Volkspartij eiste gisteren direct dat de regering speciale troepeneenheden uitzendt naar de officiële vertegenwoordigingen in die landen waar het islamitische fundamentalisme het sterkst staat. „We zijn nu net als de Amerikanen en de Israëliërs object van haat in de islamitische wereld. Er zullen daarom nog meer van deze aanslagen volgen”, voorspelt buitenlandwoordvoerder Søren Espersen.