Muiterij in Guinee na ontslag van premier
Soldaten in het West-Afrikaanse land Guinee zijn maandag aan het muiten geslagen na het ontslag van premier Lansana Kouyaté, waarbij zij hun woede koelden door in de lucht te schieten. Dat hebben ooggetuigen gezegd.
De soldaten vragen al jaren om verhoging van hun soldij. Kouyaté, die vorig jaar werd benoemd in het kader van een machtsdeling, had beloofd hun tegemoet te komen. „De soldaten zeggen dat ze geen belangenbehartiger meer hebben nu Kouyaté weg is”, zei ooggetuige Sekou Touré, die dicht bij de militaire kazerne van de hoofdstad Conakry woont.Vorige week werd voor de televisie een presidentieel decreet voorgelezen waarmee Kouyaté werd ontslagen. De machtige vakbonden reageerden woedend. De bonden organiseerden vorig jaar massademonstraties waarmee ze de dictatoriale president Lansana Conté dwongen een premier te benoemen uit een lijstje van vijf kandidaten dat ze voor hem hadden opgesteld.
Kouyaté kreeg internationale lof voor zijn inspanningen om een eind te maken aan de corruptie die zich over alle staatsinstellingen heeft verspreid sinds Conté in 1984 de macht greep. Hij kwam echter al snel in botsing met de president, die volgens de met de bonden gesloten politieke overeenkomst geen kabinetsleden mocht ontslaan of aannemen. Eerder dit jaar schond Conté de afspraken door de minister van Informatie de laan uit te sturen en vorige week volgde het ontslag van Kouyaté.
Een van de opstandige soldaten in de kazerne zei dat Kouyaté had beloofd de soldaten met terugwerkende kracht de salarisverhogingen uit te betalen die hun al lang geleden zijn toegezegd, maar onder Conté nooit zijn uitbetaald. Voor zijn vertrek zou Kouyaté hebben gezegd dat elke soldaat minstens 5 miljoen Guinese franc (700 euro) zou krijgen. In de kazernes gaat het gerucht dat het achterstallige bedrag inmiddels is teruggebracht tot 1 miljoen franc (143 euro).
Vorig jaar kon Conté de massademonstraties naar verluidt slechts politiek overleven door sleutelfiguren in de strijdkrachten geld te geven. Toen de rust op straat was weergekeerd bleven de soldaten nog drie dagen in opstand voor hogere soldij en ontslag voor de impopulaire minister van Defensie. Ook toen begonnen de soldaten hun muiterij met schoten in de lucht.