Economie

„Ontwijken spaarbelasting neemt toe"

De Europese Commissie verwacht dat veel meer rijke Europeanen de komende tijd trucjes toepassen om spaarbelasting te ontwijken. Reden is dat de belasting op spaarrente in enkele landen na 1 juli stijgt van 15 naar 20 procent en in 2011 toeneemt tot 35 procent.

ANP
13 May 2008 15:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:50

Het gaat onder meer om spaargeld bij banken in België, Luxemburg, Oostenrijk en bij niet–EU–landen als Zwitserland, Liechtenstein en Monaco.Europeanen kunnen de belasting eenvoudig ontwijken, zo merkte de Europese Commissie al eerder. De regeling geldt namelijk niet voor bepaalde stichtingen of maatschappen en voor financiële producten die lijken op spaargeld, zoals bepaalde verzekeringen of pensioenregelingen. Het geld blijft dan soms geheel buiten zicht van de fiscus.

De gaten in de EU–spaarregels kwamen in februari duidelijk aan het licht toen de Duitse justitie de hand legde op een klantenlijst van een Liechtensteinse bank.

EU–commissaris Laszlo Kovacs (Belasting) presenteert de ministers van Financiën woensdag mogelijke oplossingen voor de gaten in de spaarbelasting, die pas in 2005 in werking trad. Zo wil hij een lijst opstellen van alle soorten maatschappen en andere rechtspersonen die ook spaarbelasting zouden moeten gaan betalen. Tegelijk wil hij de belasting uitbreiden naar andere financiële producten dan een spaarrekening. Alles wat een vast rendement oplevert, zou onder de Europese regeling moeten vallen. De precieze juridische term doet er dan niet meer toe.

In het najaar wil Kovacs een rapport voorleggen aan de ministers van Financiën. Daarna wil hij met wetsvoorstellen komen. Die wetten worden pas van kracht zodra alle 27 EU–landen akkoord zijn. Of dat lukt is onzeker.

Minister Wouter Bos (Financiën) zei in maart al dat het heel lastig zal zijn om Zwitserland, Liechtenstein en andere niet–EU–landen te overtuigen. Die landen staan namelijk vast niet te trappelen om hun banken minder aantrekkelijk te maken.

Nederland heeft een ander fiscaal systeem voor spaargeld. De Nederlandse fiscus heft 1,2 procent belasting op het vermogen.

Maar zelfs als de EU de gaten toedicht blijft ontwijken mogelijk, erkent de Europese Commissie. Want buiten de EU zijn nog volop landen die geen belasting heffen of vragen stellen over spaargeld, zoals Canada of de Bahama’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer