Kerk & religie

„Benader trends kritisch, maar niet negatief”

Maatschappelijke invloeden van moderne media zijn onomkeerbaar. Daardoor ontwikkelt de reformatorische zuil zich langzaam in de richting van een netwerk.

Van een medewerker
25 April 2008 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:47

Dat zei S. M. de Bruijn donderdagavond op de jaarvergadering van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten in Woerden.De adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad sprak over ”Op zoek naar houvast”. „Jongeren groeien op in een gespleten situatie en in een gespleten wereld. Dat vraagt nieuwe wegen om jongeren vast te houden.” De Bruijn gaf aan dat veel van die ontwikkelingen al decennia oud zijn. „De informatisering heeft alles versneld.”

De Bruijn wees onder andere op de individualisering, informalisering en informatisering van de maatschappij. De invloed op de gereformeerde gezindte blijkt uit de verandering van zuil naar netwerk. „De zuil is van groot belang geweest voor de gereformeerde gezindte. Die heeft ons voor veel invloeden van de buitenwereld beschermd. Tegelijk heeft een zuil nadelen. Dat geldt eveneens voor een netwerk, dat echter ook mogelijkheden biedt.”

Hij illustreerde zijn stelling met voorbeelden van onder andere RefoWeb, Jij daar!, Stichting Heart Cry en de Stichting Reformatorisch Appèl (SRA). „Ik spreek er geen waardeoordeel over uit, maar gezamenlijke kenmerken zijn informaliteit, gebrek aan hiërarchie, een losse structuur en een theologische visie die niet altijd even duidelijk is. Verder zijn deze groepen vaak gegroepeerd rondom een of enkele personen en met beperkt ambtelijk toezicht.”

De Bruijn constateerde dat de Jeugdbond „een wat klassiek organisatie is met een traditionele structuur. Mijn advies zou zijn: Benader de trends in de maatschappij kritisch, maar niet per definitie negatief. Wees eerlijk en probeer in de achtergrond van die trends door te spitten. Wapen jongeren tegen de negatieve kanten en kijk of de positieve punten bruikbaar zijn.”

Een van die bruikbare ontwikkelingen is die van individualisering. „Het is niet erg in het jeugdwerk maatwerk te leveren. Misschien is dat juist positief! Leer jongeren zichzelf te zijn en zich te onderscheiden als christen. Daar hoort ook het vreemdeling-zijn bij. En wees als leidinggevende een voorbeeldfiguur.”

Tegelijk waarschuwde De Bruijn voor de gevaarlijke aspecten van moderne media. „Met name beeldcultuur is een gevaarlijk onderdeel van de moderne media. Dat geldt niet alleen voor de dvd en YouTube. In mijn ogen bestaat er ook een overmatig beeldgebruik in de gereformeerde gezindte, waarbij het beeld zo belangrijk wordt dat onze oren steeds minder openstaan voor het Woord.”

Jeugdbonddirecteur L. A. Kroon sloot aan bij de ontwikkelingen die De Bruijn schetste. „Er zijn allerlei soorten bedreigingen voor het werk van de Jeugdbond. De ontkerkelijking en de invloed van de evangelische beweging nemen toe. Jongeren hebben daarom behoefte aan leidinggevenden die als een rots in de branding kunnen functioneren.”

Kroon kondigde aan dat de JBGG zich de komende jaren meer op tieners zal gaan richten. „Daar spant het het meest.” Ook wil de Jeugdbond meer gezinnen, kerkenraden en scholen bij het jeugdwerk betrekken. „Mede daarom hopen wij in het komende jaar een extra jeugdwerkadviseur aan te nemen.” De directeur gaf aan dat het aantal donateurs in het achterliggende jaar is gestegen. Vorig jaar was het laatste jaar dat de Jeugdbond subsidie van de overheid ontving.

JBGG-voorzitter ds. W. Visscher merkte op dat er misschien „wel meer vragen dan antwoorden zijn.” „Wat is nodig voor het christendom in Nederland? Geloof in Christus en gehoorzaamheid aan de Bijbel. Kan Nederland een christelijk land worden? Natuurlijk. Daar zijn getrouwe christenen voor nodig die leven naar Gods geboden. Het is nodig persoonlijk en in de kerk dicht bij de Heere te leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer