Binnenland

Zuid-Holland gaat door met plan vernatting Krimpenerwaard

De vernatting van 2450 hectare landbouwgrond in de Krimpenerwaard is weer een stap dichterbij gekomen. De Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden woensdagmiddag in met de partiële herziening van het streekplan voor de Krimpenerwaard.

Van onze verslaggever
23 April 2008 14:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:46
Electriciteitsmast in de Krimpenerwaard. Zuid-Holland gaat door met de plannen om het gebied te vernatten. - Foto ANP
Electriciteitsmast in de Krimpenerwaard. Zuid-Holland gaat door met de plannen om het gebied te vernatten. - Foto ANP

De plannen voor een nieuwe inrichting van de Krimpenerwaard zijn al bijna twintig jaar oud. Begin jaren negentig legde het Rijk een opgave van 2450 hectare natuur op het ongeveer 10.000 hectare grote gebied om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) een krachtige impuls te geven.Jarenlang bestond er onzekerheid over de plek waar de nieuwe natuur zou moeten komen. In december 2005 ondertekenden vijftien partijen echter het Veenweidepact, waarin te zien was dat de natuur vooral in het noorden van de Krimpenerwaard wordt aangelegd, omdat daar de bodemdaling het grootst is. Vernatting is volgens de provincie en het Zuid-Hollands Landschap een goede manier om deze bodemdaling tegen te gaan.

Naarmate de uitvoering van het Veenweidepact op zich laat wachten, worden sommige partijen nerveus, zei verantwoordelijk gedeputeerde J. Evertse (ChristenUnie/SGP) woensdagmiddag. Zo is er begin maart in gemeente Ouderkerk een motie aangenomen waarin de raad zijn steun aan het Veenweidepact intrekt omdat er volgens hem niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Toch stemden Provinciale Staten unaniem in met de herbegrenzing van de natuur en de landbouw. Wel benadrukten alle partijen dat de verplaatsing of schadeloosstelling van de betreffende agrariërs „vlekkeloos” moet verlopen. „Er moet maatwerk worden geleverd”, eiste onder anderen CDA-Statenlid T. Edel.

Ook gedeputeerde Evertse vond dat er sprake moet zijn van een volledige schadeloosstelling. „Boeren mogen er niet op achteruitgaan, maar ze hoeven er ook geen geld aan over tehouden.” Het is volgens Evertse lastig de twintig volwaardige boerenbedrijven te verplaatsen. De provincie heeft al wel genoeg hectares in eigendom, maar deze liggen versnipperd en op de verkeerde plaatsen. De gedeputeerde zegde toe dat agrariërs die reële verhuisplannen hebben beter begeleid zullen worden.

Bedrijven bij Veerstalblok niet geschrapt
DEN HAAG – Het gaat maar om 6 hectare, maar de bespreking van het bedrijventerrein Veerstalblok bij Gouderak nam gisteren bij de Staten van Zuid Holland meer tijd in beslag dan de komst van 2450 hectare natuur in de hele Krimpenerwaard.

Wordt het bedrijventerrein tussen Gouda en Gouderak wel of niet geschrapt uit het streekplan van de Krimpenerwaard? Dat was de spannendste vraag gisteren tijdens de Statenvergadering. De mening en het amendement van de ChristenUnie/SGP waren doorslaggevend.
De Statenfractie stelde voor om de industriële bestemming die de locatie nu heeft niet te schrappen, maar het van de vraag naar bedrijventerreinen in de Krimpenerwaard te laten afhangen of het terrein Veerstalblok er komt. Uiterlijk in 2012 moet duidelijk zijn of er inderdaad behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein.
De CU/SGP fractie kreeg steun van CDA (13 zetels), VVD (12), Leefbaar Zuid Holland (1) en Onafhankelijke Fractie Trinthamer (OFT).
Gedeputeerde Staten en de andere fracties hadden liever gezien dat het terrein tussen de nieuwe zuidwestelijke randweg en de dijk langs de Hollandsche IJssel een groene status had gekregen. Verantwoordelijk gedeputeerde Koops (CDA): „Hiermee is weer vier jaar planologische onzekerheid geschapen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer