AFM let streng op rapportage van banken
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal er streng op toezien dat Nederlandse banken bij hun cijferrapportage open zijn over eventuele schade die ze hebben opgelopen door de kredietcrisis.
„We zullen ervoor zorgen dat risico’s niet worden weggemoffeld”, zei bestuursvoorzitter van de AFM Hans Hoogervorst dinsdag tijdens een seminar over de crisis in het Concertgebouw in Amsterdam.Hoogervorst wees erop dat het op dit moment niet altijd gemakkelijk is om de waarde van bepaalde producten vast te stellen. „Het is soms moeilijk te weten te komen wat de waarde van bijvoorbeeld bepaalde CDO’s is. Zeker als de markt waarop deze werden verhandeld, is opgedroogd”, aldus Hoogervorst. CDO’s zijn gebundelde, doorverkochte pakketjes leningen van uiteenlopende kwaliteit.
De AFM ziet erop toe dat financiële instellingen zich goed gedragen, zodat consumenten en ook beleggers niet voor onaangename verrassingen komen te staan. De AFM controleert onder meer of beursgenoteerde bedrijven de verslaggeving van hun cijfers goed op orde hebben en of ze beleggers niet onthouden van belangrijk nieuws.
Hoogervorst vindt het prijzenswaardig dat mensen en instellingen die fouten hebben gemaakt rondom het ontstaan van de kredietcrisis, dit toegeven. „Het vertrouwen neemt af als er fouten worden gemaakt. Maar dat gaat nog harder als deze niet worden erkend.”
In dat licht vindt Hoogervorst het goed dat de FSA, de Britse tegenhanger van de AFM, heeft aangegeven de situatie rond de geplaagde en inmiddels genationaliseerde bank Northern Rock te hebben onderschat. „En in ons eigen land heeft de topman van de bank NIBC ruiterlijk erkend risico’s te hebben onderschat. Dat hij daarom is afgetreden, is klasse. Op Wall Street en de Londense City blijft het daarentegen oorverdovend stil, uit angst voor schadeclaims”, aldus Hoogervorst.
Voormalig topbestuurder Michael Enthoven maakte in januari bekend af te treden als bestuursvoorzitter van de Haagse zakenbank NIBC. Dat gebeurde nadat de IJslandse Kaupthing Bank ervan afzag NIBC te kopen, naar eigen zeggen wegens de onstabiele situatie op de financiële markten. NIBC was de eerste Nederlandse bank die geconfronteerd werd met problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.
Tijdens het seminar zei Hoogervorst dat de kredietcrisis nog wel even zal duren. „Nadat er nu zo ongeveer 200 miljard is afgeschreven, is het einde nog niet in zicht”, aldus de hoogste bestuurder van de AFM.