Politiek

Wereldbank in actie tegen voedselcrisis

De Wereldbank stelt 800 miljoen dollar beschikbaar om kleine boeren in ontwikkelingslanden te helpen de voedselproductie op te voeren.

Redactie economie
14 April 2008 12:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:44
Koenders: „De landen moeten het terugbetalen als de productie beter loopt”. Foto ANP
Koenders: „De landen moeten het terugbetalen als de productie beter loopt”. Foto ANP

De lening is een noodgreep, benadrukte minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren direct na afloop van het beraad van de Wereldbank in Washington.Om de boeren in ontwikkelingslanden op langere termijn te helpen bepleit de bewindsman een vrije toegang tot de westelijke markten. Koenders deed daarom een beroep op de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de afsluiting van een vrijhandelsakkoord te bespoedigen.

Volgens Koenders zal een deel van de 800 miljoen dollar besteed worden aan rechtstreekse voedselsubsidies. Een ander deel is een bijdrage voor nodige investeringen, zoals in kunstmest.

Snel stijgende voedselprijzen waren dit weekeinde een van de belangrijkste agendapunten van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank. De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, liet weten dat de gevolgen van hoge voedselprijzen in de wereld „verschrikkelijk” kunnen zijn.

De prijs voor een eenvoudige maaltijd in ontwikkelingslanden is de laatste maanden met 50 procent gestegen. Dit komt onder meer doordat er geen sprake is van vrije wereldhandel en doordat er in Afrika de laatste jaren amper is geïnvesteerd in landbouw. Ook de stijging van de brandstofprijzen en de opkomst van biobrandstoffen die het verbouwen van voedingsmiddelen verdringen, spelen een rol.

De gestegen voedselprijzen hebben al tot rellen geleid in landen als Haïti en Bangladesh. De Haïtiaanse regering heeft dit weekeinde een noodplan bekendgemaakt om de rijstprijzen ongeveer 15 procent te laten zakken, in een poging meer voedselrellen te voorkomen. De rellen leidden zaterdag tot het ontslag van premier Jacques Edouard Alexis.

Al meer dan een week hebben er in het Caraïbische land gewelddadige protesten plaats tegen de gestegen voedsel- en brandstofprijzen. Bij de rellen zouden zeker vijf mensen zijn doodgeschoten. Zaterdag werd een Nigeriaanse militair van de VN-vredesmacht doodgeschoten in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer