Kerk & religie

Universiteit Apeldoorn op zoek naar meer ruimte

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gaan zoeken naar een „adequate huisvesting” voor hun Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA). Het huidige gebouw is niet meer berekend op de gestadige groei van het aantal studenten. Dat besloot de christelijke gereformeerde synode, die vrijdag in een speciale zitting in het gebouw van de Theologische Universiteit bijeen was.

Kerkredactie
11 October 2002 21:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:52
De christelijke gereformeerde synode debatteerde vrijdag over de huisvesting van de Theologische Universiteit. Achter de microfoon president curator ds. H. van den Heuvel.
De christelijke gereformeerde synode debatteerde vrijdag over de huisvesting van de Theologische Universiteit. Achter de microfoon president curator ds. H. van den Heuvel.

Een tweetal commissies (opleiding en kerkorde/financiën en beheer) had twee afzonderlijke voorstellen op papier. Deze moesten in de loop van de dag in elkaar geschoven worden. Dat lukte pas na enkele uren beraadslaging, waarbij de vergadering een tijdlang geschorst werd. Curatoren en deputaten financieel krijgen de opdracht tot handhaving van het bestaande pand in het Wilhelminapark. Mocht dit niet lukken, dan wordt aan de generale synode een voorstel aangeboden voor realisering van de ruimtebehoefte op een andere locatie. De synode wil zich slechts in uiterste noodzaak richten op vestigingsplaatsen buiten de gemeente Apeldoorn.

Het huidige gebouw aan het Wilhelminapark is een oude villa, die in de loop der jaren reeds verschillende malen is uitgebreid. Het gebouw is een lappendeken geworden, zei deputaat-financieel I. L. Stolk. „Je kunt dit gebouw niet nog efficiënter maken.” De burgerlijke gemeente weigert daarbij ook toestemming te geven voor meer uitbreidingen. De hamvraag is nu of er ruimte gecreëerd kan worden door aankoop van een belendend perceel, of dat er daadwerkelijk omgezien moet worden naar nieuwbouw.

De verwachting is dat het aantal studenten in Apeldoorn de komende jaren gestaag blijft toenemen. Curatoren gaan uit van een bovengrens van ongeveer 150 studenten (momenteel zijn er ongeveer 110). Het aantal niet-admissionale studenten neemt toe (dat zijn studenten die niet opgeleid worden tot predikant binnen de CGK), onder meer uit de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk. De studie theologie binnen de gereformeerde gezindte mag zich in het algemeen in een toenemende belangstelling verheugen. Ook heeft Apeldoorn internationale contacten, wat ook een instroom van buitenlandse studenten oplevert.

President-curator ds. H. van den Heuvel benadrukte dat „we hier niet verder kunnen.” Hij noemde de huidige situatie niet langer verantwoord: hoogleraren kunnen studenten niet ontvangen en tentamens moeten thuis afgenomen worden.

De secretaris van het curatorium, ds. D. Quant, sprak van een nijpende situatie. Rector prof. dr. H. J. Selderhuis zei dat niemand van de hoogleraren weg wil uit Apeldoorn. „De universiteit is een gezellig huis; dit is een unieke locatie, maar soms moet je wel.” De groei van het aantal studenten verklaarde hij uit het feit dat de CGK „altijd een kerk van het midden is geweest en dat de instroom van beide kanten komt.” De groei heeft ook te maken met de internationale contacten. „Dat zijn kansen die de Heere ons heeft gegeven. De gereformeerde theologie, die in de vorige eeuw ten dode werd opgeschreven, blijkt springlevend te zijn.”

Deputaten financieel van de TUA krijgen het mandaat voor een investering van maximaal 2 miljoen euro voor een adequate ruimte voor de universiteit. Voor het curatorium was dat een mager bedrag gelet op de 5 miljoen die het in gedachten had. In het eerste voorstel van de gezamenlijke commissies opleiding en kerkorde/financiën en beheer was er sprake van 1,5 miljoen. Dat werd, na lange beraadslagingen, 2 miljoen.

Uit het rapport van curatoren bleek dat de CGK een omslag van 3 euro per kerklid voor de TUA kennen, de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt noteert daarvoor daarentegen 25 euro per kerklid. De vrijgemaakte universiteit kent (nog) geen subsidie, terwijl de TUA grotendeels gesubsidieerd wordt, naar verwachting in 2004 zelfs voor honderd procent.

Over een mogelijke intensievere samenwerking tussen Apeldoorn en Kampen werd vrijdag ter synode niets gezegd. De opleidingen doen onder meer de vooropleiding samen. Wat de aanmelding van nieuwe studenten betreft staat Apeldoorn er dit jaar gunstig voor. Kampen had dit jaar slechts acht aanmeldingen, Apeldoorn daarentegen twintig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer