Synode PKN begint debat over Israël-nota
De generale synode van de Protestantse Kerk in Nedeland (PKN) is donderdagmiddag, later dan gepland, begonnen aan de discussie over de tweede versie van de nota ”Het Israëlisch-Palestijns-Arabisch conflict”. Het is de bedoeling dat de synode donderdagavond de definitieve tekst van de nota vaststelt. Of de synode vandaag ook een definitief besluit neemt over de nota, is nog de vraag. De commissie van rapport stelt namelijk voor de nota eerst te bespreken in gemeenten en classes en pas in november 2009 een synodale beslissing te nemen over de nota.
De synode begon aan het eind van de middag de besprekingen met twee toespraken. Eerst vertelde Meta Floor, medewerker van Kerk in Actie bij Sabeel, over de situatie van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Sabeel is een oecumenisch Palestijns instituut voor bevrijdingstheologie in Oost-Jeruzalem. Zij schetste de zeer moeilijke situatie van de Palestijnse christenen, die volgens haar zwaar lijden onder de Israëlische bezetting. „Ik vraag u namens hen niet om te kiezen tussen Joden en Palestijnen, maar om te kiezen voor gerechtigheid.”Prof. dr. Simon Schoon, betrokken bij Nes Ammim, hield de synode voor dat de kerk de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël in de kerkorde niet moet schrappen. Maar hij vroeg wel een concretere inzet van de PKN voor Joden en Palestijnen, „natuurlijk met de nodige bescheidenheid vanwege ons verleden en onze Europese context.” Hij riep de Protestantse Kerk op tot dubbele loyaliteit ten aanzien van zowel Joden als Palestijnen. „Juist de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël, het volk van de Schriften, laat ons geen andere weg dan het leven in deze dubbele solidariteit. Kortom: Bruggenbouwers gevraagd!”
Na de twee toespraken lichtte scriba dr. B. Plaisier de tweede versie van de nota kort toe. „We hebben alles wat we gehoord hebben, verwerkt in deze nieuwe versie. Maar, we hopen wel van harte dat de synode niet de discussie van november gaat overdoen.”
Voor de dinerpauze maakte preses ds. G. de Fijter een inventarisatie van de in te dienen moties en amendementen. Ook maakte hij de sprekerslijst op. In totaal wil één synodelid een motie indienen, komen zeven synodeleden met een amendent en willen 21 synodeleden spreektijd over de nota.
Aan het einde van de middagvergadering nam de synode afscheid van prof. dr. G. G. de Kruijff als voorzitter van de Generale Raad van Advies. De synode benoemde in zijn plaats dr. R. de Reuver.