Kerk & religie

„Fitna uiting van westerse arrogantie”

De discussie over de film van PVV-leider Wilders mag in Nederland verstommen; in Egypte is dat nog niet het geval.

Van onze correspondent
9 April 2008 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Dat bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst aan de universiteit van Caïro met professoren, studenten, hoge vertegenwoordigers van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van tal van Egyptische organisaties, waaronder de Azhar, de Hoge Islamitische Raad en het Center for Arab West Understanding.Het draait niet langer om de film van Wilders maar om Wilders als voorbeeld van westerse arrogantie ten opzichte van de islamitische wereld. „Dialoog”, betoogde dr. Salah Gowhary, „is door het Westen veranderd in een serie van lezingen over hoe moslims moeten veranderen. Er wordt steeds over een joods-christelijke traditie gesproken in plaats van over gemeenschappelijke waarden waar ook de islam deel van uitmaakt. Het Westen is op zichzelf gericht en arrogant. Wij moslims moeten de Koptische paus met fluwelen handschoenen aanpakken, ook als hij uitspraken doet waar wij het helemaal niet mee eens zijn. En dan moeten we de valse aantijgingen van Wilders, en vele anderen met hem, maar over ons heen laten komen?”

De kritiek op Nederland en het Westen in het algemeen werd verzacht door de aanwezigheid van Jielis van Baalen van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, een van de leden van de Nederlandse delegatie, die tien dagen geleden een goede indruk in Egypte heeft gemaakt. Volgens Van Baalen hebben moslims het slechte beeld in het Westen aan enkele fanatiekelingen te danken die aanslagen in de naam van de islam hebben gepleegd, maar, gaf hij aan, dat mag op geen enkele manier alle moslims worden aangerekend.

Dr. Pakinam Sharqawi was teleurgesteld dat de Nederlandse ambassadeur niet op een schriftelijke uitnodiging voor deze bijeenkomst had gereageerd. Zij en andere organisatoren waren echter ingenomen met de aanwezigheid van Van Baalen als een vertegenwoordiger van de delegatie van Nederlandse kerken en moslimorganisaties.

Tijdens de bijeenkomst klonk ook kritiek op de wijze waarop in de Arabische wereld vaak wordt gereageerd; problemen worden vaak weggeschoven in de hoop dat ze wel zullen verdwijnen, waardoor reacties vaak veel te laat en niet effectief zijn. Ook zouden er te weinig opinieartikelen en rapporten uit het Arabisch worden vertaald, waardoor mensen in het Westen een beter beeld zouden kunnen krijgen van de veelheid van meningen in de Arabische wereld. Ambassadeur Nabil Badr vroeg om gezamenlijke boekpublicaties van Arabische en westerse auteurs.

Dr. Nadia Moestafa vond dat men in de Arabische wereld meer moet doen om informatie ook via internet toegankelijk te maken. Jielis van Baalen pleitte voor een film over moslims in Nederland op de Egyptische tv om vooroordelen in Egypte over de positie van moslims in Nederland weg te nemen.

Zowel van Baalen als Moestafa pleitte voor een meer evenwichtige studentenuitwisseling tussen Egypte en Nederland. Nederlandse studenten kunnen Egypte gemakkelijk bezoeken, maar andersom is dat niet het geval. De aanwezigen waren unaniem van mening dat het voorbeeld van Wilders laat zien dat meer inzet nodig is voor een wederzijds begrip tussen de islamitische en de westerse wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer