Economie

Leven van Europeaan moet energiezuiniger

Mensen moeten veel meer zuinige apparaten gebruiken, zoals ledlampen en slimmere verwarmingen.

ANP
9 April 2008 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) heeft dat dinsdag gezegd „De technieken bestaan al. We hoeven ze niet meer uit te vinden. Alleen maar toe te passen.”De it-techniek van slimmere en zuiniger apparaten is volgens Reding cruciaal voor de ambitieuze milieudoelen van de EU. De EU-landen willen namelijk 20 procent energie besparen voor 2020.

De commissie milieu van het Europees Parlement stelde dinsdag dat minstens de helft van al het huishoudelijk afval moet worden gerecycled.

Momenteel recyclen Europeanen slechts een derde van hun 1,8 miljard ton afval per jaar. Sommige EU-landen gooien zelfs 90 procent op de stortplaats. „Hergebruik van afvalstoffen is hard nodig, zeker nu grondstoffen schaarser en duurder worden”, zegt Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) naar aanleiding van een wetsvoorstel van de Europese Commissie.

Het wetsvoorstel, dat nog goedkeuring moet krijgen van de EU-landen, wil ook de afvalstroom in 2012 stabiliseren. Nu groeit de stroom harder dan de economie.

Volgens de Luxemburgse commissaris Reding liggen in de bouw nog veel kansen om energie te besparen. „Zeer veel energie gaat op aan verwarming, koeling en verlichting. Daar kan it-techniek nog veel efficiëntie opleveren”, zei Reding bij Eicta, de Europese branchevereniging voor digitale technologie.

Deze hightech fabrikanten zijn druk bezig steeds meer snufjes te verzinnen om stroomgebruik te beperken. Zo laat Nokia de nieuwste gsm’s een seintje geven wanneer de gsm uit de oplader kan worden gehaald.

„We hebben tegenwoordig ook digitaal papier dat tot duizend keer gebruikt kan worden. Zulk papier scheelt veel bomen en fabricagekosten”, vertelt Mark MacGann van de branchevereniging.

De vereniging publiceerde dinsdag het rapport ”Hightech: lage CO(in2(-emissies”. De sector zegt daarin tot vreugde van EU-commissaris Reding dat ze het bedrijfsleven goed kan helpen om energie te besparen, bijvoorbeeld met slimme programma’s om te voorkomen dat vrachtwagens onnodige kilometers rijden.

Maar de ict-apparaten verslinden zelf ook energie, erkent MacGann. Van alle gebruikte energie in Europa gaat 2 procent op aan ict, evenveel als luchtvaart. „Een gemiddeld huis heeft nu vijf keer meer ict-apparaten in huis dan in de jaren zeventig. We moeten dus ook naar onszelf kijken.”

De sector zegt apparaten dus nog zuiniger te maken. Hoewel er al veel is gedaan. Een nieuwe Sony televisie gebruikt slechts 0,5 Watt in de standby. Tien jaar geleden was dat nog 7,5 Watt.

„Waarom zou je een tv eigenlijk op standby zetten? Het is tijd voor een EU-campagne om de consument de juiste informatie te geven over zijn gedrag”, zegt MacGann, die direct een voorbeeld geeft: „Een keer water koken kost meer stroom dan een tv de hele maand op standby.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer