Consumentenbond pleit voor ingrijpen in ”zieke” markten
De Consumentenbond wil dat de overheid met harde hand ingrijpt in ’zieke’ markten. Het betreft zaken waar door gebrek aan concurrentie of informatie de consument het onderspit delft, zoals spoorvervoer, kabel, zorg, benzine, energie, taxi’s en notarissen.
In de Tweede Kamer wordt al flink gelobbied om staatssecretaris Ybema van Economische Zaken onder druk te zetten, zo maakte de Consumentenbond vrijdag bekend. Op 5 december overlegt de Vaste Kamercommissie over het consumentenbeleid en de nota die Ybema hierover heeft geschreven. De Consumentenbond omschrijft die als „veel te eenzijdig”.
Drie markten met „groot maatschappelijk belang” zijn volgens de belangenorganisatie al zo verziekt, dat er een zwartboek over is samengesteld. Het is de hoogste tijd dat de overheid daar als een marktmeester gaat optreden, meent de bond. Zo’n instituut stelt regels op, houdt toezicht en legt desnoods sancties op. Het gaat om het spoorvervoer („NS levert ongestraft wanprestaties” en er bestaat „grote zorg om veiligheid”), de zorg („geen kwaliteitstoets” en „zwartepieten over wachtlijsten”) en de kabel („regionale monopolisten” en „helpdesks onbereikbaar”).
Op andere terreinen zou de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een grotere rol moeten spelen door de oprichting van een Consumentenkamer, die een soortgelijke functie als de marktmeester moet krijgen. Volgens de Consumentenbond is die „radicale omslag” hard nodig omdat Nederland onder twee Paarse kabinetten van consumentenbescherming naar consumentenontkenning is afgegleden. „En nu is de tijd rijp voor consumentensoevereiniteit.”
De Consumentenbond pleit er bij de Den Haag verder voor dat het consumentenbeleid op korte termijn wordt aangesloten op de Europese richtlijnen, het zogeheten Groenboek. „Want die Europese markt, met alle gevolgen van dien, wordt op dit moment behoorlijk door de bewindslieden onderschat.”