Buitenland

Weer doden bij demonstratie Tibetanen in China

De politie heeft donderdag in een Tibetaans gebied in het westen van China demonstranten onder vuur genomen en daarbij acht mensen gedood. Dat hebben in het buitenland gevestigde Tibetaanse actiegroepen gezegd. De Chinese staatspers meldde dat een overheidsvertegenwoordiger ernstig gewond raakte bij ’rellen’ in het gebied.

AP
5 April 2008 15:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:42

De demonstranten waren volgens de Campagne voor een Vrij Tibet en de Internationale Campagne voor Tibet boeddhistische monniken en gewone Tibetanen. Ze waren op weg naar kantoren van de plaatselijke overheid in Garze, een autonome Tibetaanse prefectuur in de provincie Sichuan. De demonstranten eisten de vrijlating van twee monniken die werden opgepakt toen duizenden paramilitairen hun klooster doorzochten en daar foto’s van de Dalai Lama vonden, aldus de actiegroepen.De paramilitairen zouden op het klooster zijn afgestuurd nadat het hoofd van het klooster een overheidsteam de toegang had geweigerd. Het team wilde het klooster bezoeken in het kader van een door de regering gelaste patriottische opvoedingscampagne. Radio Free Asia maakte melding van onbevestigde berichten dat er donderdag in Garze vijftien doden en tientallen gewonden vielen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde slechts dat een overheidsvertegenwoordiger bij rellen in het in Garze gelegen Donggu werd aangevallen en daarbij ernstig gewond raakte. ‘De politie werd gedwongen waarschuwingsschoten te lossen en het geweld te beëindigen’, aldus het persbureau.

Volgens het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie hebben twee boeddhistische monniken in het gewest Aba, eveneens in Sichuan, eind vorige maand zelfmoord gepleegd. De politie schoot naar verluidt op 16 maart in Aba twintig mensen dood die demonstreerden tegen de Chinese overheersing van Tibet. Een van de monniken liet volgens het centrum een briefje achter waarin hij schreef dat hij geen minuut meer onder de Chinese onderdrukking wilde leven. De ander, een monnik van 75, zou iets soortgelijks hebben gezegd tegen zijn aanhangers.

In de Chinese staatspers werd zaterdag gezegd dat meer dan een miljoen mensen via internet een petitie hebben ondertekend waarin wordt geprotesteerd tegen de ’vooringenomen’ berichtgeving over de Tibetaanse onlusten in de westerse pers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer