Frankrijk herontdekt Calvijn
De ”Institutie” en andere werken van Johannes Calvijn zullen binnenkort in Frankrijk in de bekende boekenserie Pléiade worden uitgegeven. Het lijkt erop dat het geseculariseerde Frankrijk eindelijk interesse krijgt in de hervormer.
Ds. Andreas Alder, een Zwitserse deelnemer van de zogenoemde Colloque Biblique Francophone, die momenteel in Frankijk wordt gehouden, maakte dit gisteren bekend. De predikant heeft contacten met de Franse uitgeverij Gallimard. De Colloque Biblique Francophone, een Franstalige conferentie die gehouden wordt in het Franse Belley, staat dit jaar in het teken van de Fransman ”Jean Calvin”.Ds. Alder, predikant in Hundwil, wees op de grote symbolische betekenis van een dergelijke publicatie. Omdat in de Pléiade alleen grote denkers worden uitgegeven, functioneert deze serie als een eregalerij. De uitgave van Calvijn is opmerkelijk omdat de Geneefse reformator nog steeds lijdt onder het zwarte imago van ”de boeman uit Genève” die de wrede leer van de predestinatie aanhing en in Genève een soort talibanregime invoerde. Nu binnenkort het werk in de Pléiadereeks verschijnt, zal elke Fransman rechtstreeks kennis kunnen nemen van zijn werk. Tijdens de conferentie werd de verwachting uitgesproken dat deze nieuwe uitgave in Frankrijk mogelijk een verrassende ontdekking en waardering voor de grote Fransman Johannes Calvijn zou kunnen betekenen.
De Amerikaanse theoloog dr. Douglas Kelly ging in zijn vervolglezing verder met zijn uiteenzetting over het milde karakter van de tuchthandhaving in Genève. Uit de schriftelijke verslagen van het consistorie blijkt dat 60 procent van de tuchtgevallen op het terrein van huwelijk en seksualiteit lag. Volgens dr. Kelly bracht Calvijn zelf de beide kanten van de tuchthandhaving in praktijk. De tucht werd zowel door het preken als door persoonlijke pastorale gesprekken beoefend.
De preken van Calvijn zijn doorspekt met raadgevingen over het huwelijksleven, opvoeding, gezin, seksualiteit en relaties. In Genève heerste de krachtige overtuiging dat het aanhoren van preken een uitstekend middel is om te komen tot een betere samenleving waarin onderlinge conflicten moeten worden opgelost. Om deze reden werd er bij de inwoners van Genève krachtig op aangedrongen de kerkdiensten bij te wonen.
Volgens dr. Kelly is de Geneefse tuchtuitoefening een model voor conflictoplossing. Uit de verslagen blijkt dat veel onverzoenlijk lijkende strijdende partijen tot elkaar kwamen. De leden van het consistorie stonden erop dat de strijdende partijen, na het oplossen van het conflict, elkaar lichamelijk aanraakten. Dit getuigt, aldus Kelly, van diep psychologische inzicht.
Daniel Bergèse, predikant van de onafhankelijke gereformeerd-evangelische kerk (Eglise Reformée Evangélique Indenpendante) te Lambesc, hield een lezing over het leven en werk van Calvijn. Volgens Bergèse was Calvijn het genie dat de Reformatie nodig had. Dankzij Calvijn werd de Reformatie, anders dan de lutherse traditie, een Europese beweging. Niet de predestinatie, maar de glorie van God is volgens hem het centrale thema van Calvijn. Calvijn zelf noemde de predestinatie een labyrint waarin de menselijke nieuwsgierigheid maar al te graag in wil ronddwalen. Bergèse prees het sierlijke Frans waarin Calvijn schreef. Volgens hem was het werk destijds heel toegankelijk en begrijpelijk. De ”Institutie” was het eerste theologische werk dat in de volkstaal verscheen.