Uitleg Generale synode GKV
ZWOLLE - De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) vergadert morgen voor de eerste keer in Zwolle-Zuid. Enkele begrippen uitgelegd.
GKV - De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt ontstonden in 1944 uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Een aantal kerken maakte zich vrij van uitspraken en tuchtmaatregelen van de gereformeerde synode. Een belangrijk geschilpunt was de visie op wedergeboorte en doop. De GKV tellen nu ongeveer 270 gemeenten en 125.000 leden. Vanuit de GKV ontstonden in de jaren zestig de Nederlands Gereformeerde Kerken en, in 2003, de Gereformeerde Kerken hersteld.(is0(VERGADERINGEN - Plaatselijke kerken sturen afgevaardigden naar drie kerkelijke vergaderingen: de classis, de particuliere synode en de generale synode. In een classis komen kerken uit een bepaalde regio bij elkaar. Nederland is verdeeld in dertig classes, die gemiddeld uit zo’n acht kerken bestaan. Een classis vergadert ten minste vier keer per jaar. Iedere gemeente stuurt dan twee afgevaardigden. Drie of vier classes vormen samen een particuliere synode (PS). De GKV tellen er negen. Iedere classis vaardigt drie predikanten en drie ouderlingen af. De PS, die in de regel één keer per jaar bijeenkomt, is vooral gewijd aan zaken waar een classis niet uitkomt.
SYNODE - De generale synode is de landelijke vergadering van de kerken en vergadert doorgaans eens in de drie jaar. Elke particuliere synode vaardigt twee predikanten en twee ouderlingen af. Een generale synode telt dus 36 leden. Die kiezen een moderamen (bestuur), dat uit vier leden bestaat. De generale synode neemt besluiten over zaken die een particuliere synode niet kon afhandelen. Ook behandelt ze onderwerpen die de kerken samen moeten regelen, zoals samensprekingen met andere kerkgenootschappen, het gebruik van liederen en de Theologische Universiteit in Kampen. De generale synode mag alleen zaken behandelen die op de agenda zijn gezet door de kerken of door afgevaardigden (deputaten) die door de vorige synode zijn benoemd. Ook behandelt de kerkvergadering eventuele bezwaren tegen besluiten van een vorige synode.
DEPUTATEN - De kerkelijke vergaderingen werken een agenda af en houden dan op te bestaan. Voor taken en werkzaamheden in de tussentijd kan de synode een deputaatschap benoemen. Dat moet beleid uitwerken, vragen beantwoorden en voorstellen doen. Op de eerstvolgende vergadering leggen deputaten verantwoording af. Ze schrijven daarvoor een rapport en lichten dat toe op de synodevergadering.
ZWOLLE-ZUID - De generale synode wijst een kerk aan die de volgende synode moet samenroepen. Die vergadert dan gewoonlijk ook in de plaats waar die kerk staat. De generale synode van Amersfoort-Centrum wees in 2005 Zwolle-Zuid aan als roepende kerk. De synodevergaderingen vinden dit jaar plaats in de Koningskerk aan de Landsheerlaan in Zwolle-Zuid. Waarschijnlijk vergadert de synode op vrijdagen en zaterdagen.
AGENDA - Op de agenda van de generale synode van Zwolle-Zuid staan ongeveer dertig deputatenrapporten. Onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld de plaats van mannen en vrouwen in de kerk, de samensprekingen met de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerken en kerkmuziek. De synode behandelt ook bezwaarschriften, zoals die tegen de afzetting van ds. E. Hoogendoorn uit Kampen.