Economie

Dvd kijken onder de douche

HANNOVER - Het was een van de weinige plaatsen in huis waar de digitale revolutie voor een moment in de wachtkamer moest: de douche. Wás. Een dvd kijken of nieuws lezen vanonder een spetterende straal water blijkt ook al te kunnen.

6 March 2008 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:36
HANNOVER – Flinke straal water over het beeldscherm. Foto's RD
HANNOVER – Flinke straal water over het beeldscherm. Foto's RD

”Digital living @ future building”: aan flitsende slogans geen gebrek op Cebit. Op de Duitse computertentoonstelling bootsten fabrikanten deze week op een deel van de beursvloer huiselijke situaties na: woon-, slaap- en werkkamers, bad- en doucheruimtes.Dat digitaal daarbij het hoogste woord voert, wekt weinig verbazing. Cebit is digitaal tot de macht veel. Een enkel beeldscherm -de televisie- was vroeger de standaard in de meeste woningen. Die tijd is al lang voorbij. Computers rukten op, de laptop wordt steeds goedkoper en doet voor z’n grote broer weinig meer onder als het om prestaties gaat. Lompe beeldbuizen maakten plaats voor platte schermen. De flatscreens worden jaar na jaar groter en krijgen een steeds prominentere plaats in de woonomgeving. Breedtes vanaf een meter zijn niet heel bijzonder meer.

Vraag is waar de ontwikkelingen ophouden. Het goede antwoord luidt: nooit. Bewegend beeld en geluid zijn er straks -indien gewenst- altijd en overal. De personal computer integreerde inmiddels geruisloos met de televisie. Films downloaden kan vanuit de luie stoel, foto’s bewerken en versturen ook. Zeker als breedbandige internetverbindingen binnenkort massaal, betaalbaar en goed werkend in de markt worden gezet -feitelijk is het al zover, mobiel internet via umts is voor 8 euro per maand verkrijgbaar-, is het geen enkel probleem meer om permanent digitaal bezig te zijn, ook buitenshuis en onderweg.

Verkoopdirecteur Richard Parris van New Universe Europe uit Amstelveen toonde in Hannover een verplaatsbaar waterbestendig beeldscherm. „Wij zijn een dochteronderneming van een grote Taiwanese ict-fabrikant, Quanta Storage. Daar komt deze display, die absoluut waterdicht is, vandaan.”

De WTW154 werkt draadloos. Een zender mag tot 30 meter bij het beeldscherm vandaan staan. Op deze zender kunnen verschillende apparaten worden aangesloten, zoals een videorecorder, een dvd-speler en een computer. En dan is het kijken en luisteren geblazen, tot in bad en onder de douche aan toe. Op de beursvloer was deze week een scherm te zien onder een flinke straal water. Het glas besloeg niet, twee geïntegreerde boxen zorgden voor voldoende geluid. Prijs van dit speeltje: 1499 euro.

Wie zich nog verder wil opsluiten in de digitale wereld, zet een Cinemizer op z’n hoofd. De fors uitgevallen bril is een product van Carl Zeiss en kost 369 euro. Ook hier speelt de iPod zijn rol: de gedownloade film ontrolt zich voor de drager van de Cinemizer. Hoe gezellig het op deze manier in huis wordt, vertelt een medewerker maar niet. „Je kunt de bril ook meenemen op reis natuurlijk.”

Digitale muziekbestanden zijn al zo oud als de jongere generaties op deze wereld. Ook hier voortgaande perfectioneringen. Geluidstechnisch bijvoorbeeld: een liveweergave van een orgelwerk van Bach, gespeeld in de Lindenkirche in Berlijn, is haast mooier dan de werkelijkheid kan zijn. Het geavanceerde, gedigitaliseerde systeem met alle toeters en bellen moet het bedrag van 70.000 euro kosten. Een huis op de prairie is wel de minste plaats waar een koper moet wonen: dergelijk duur en decibelrijk geluid mag niet worden opgezadeld met beperkingen als klagende buren.

Over gezelligheid gesproken: het bedrijf Ugobe uit München borduurde op Cebit voort op de trend die een paar jaar geleden werd ingezet door het roboknuffelbeest Furby. In dit geval gaat het om een robotdino die luistert naar de naam Pleo. Het groen-bruine monstertje reageert op aanrakingen en op geluid, legt Jürgen Rast van het bedrijf uit. „Het beest leert steeds nieuwe dingen bij. Vandaag ging-ie voor mij op zijn achterpoten zitten.”

Via een usb-ingang in de buik van het huisdier kan nieuwe software worden geladen voor nóg spectaculairdere reacties en geluidjes van de robot. Inmiddels bestaat er een heuse community die op internet Pleo-ervaringen uitwisselt. Waarom gekozen voor een dinosauriër en niet voor bijvoorbeeld een hond? „Er zijn al zo veel honden.”

Wie meent dat er tóch nog een rustig plekje overblijft in huis -om ongestoord een boek te lezen bijvoorbeeld- zit er naast. Op de wc horen een digitale fotolijst en een dito radio, zeggen de Cebitexposanten. Hopelijk krijgen trendmakers niet áltijd gelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer