Ook aandacht voor overlijden in buitenlandse media
Ook buitenlandse media besteden maandag aandacht aan het overlijden van prins Claus. De Duitse media reageerden zondagavond al snel. Kranten zoals Die Welt en Bild openden hun websites met het nieuws van het overlijden.
Volgens Bild was de prinsgemaal in het begin omstreden, maar won hij door zijn sympatiek optreden de harten van de Nederlanders. Het boulevardblad refereert verder aan de ziektegeschiedenis van Claus en spreekt dan van een ’Prinz der Leiden’. De Hannoversche Allgemeine Zeitung, uit de deelstaat Nedersaksen waar prins Claus werd geboren, meldde het nieuws maandag kort.
Het conservatieve blad Die Welt schijft in zijn online-editie dat Nederland met de dood van de 76-jarige een van zijn meest geliefde persoonlijkheden verliest. Volgens de krant was hij een moreel instituut en verwierf hij een reputatie als advocaat van diegenen zonder invloedrijke lobby. Duitse televisiezenders brengen het nieuws via teletekst en websites.
De berichten over de dood van Claus in veel andere media hebben dezelfde strekking: de Duitser die het bij zijn komst naar Nederland moeilijk had, maar uiteindelijk de harten won van het volk. De Amerikaanse tv-zender CNN meldde dat „de voormalige Duitse diplomaat één van de populairste leden van de Nederlandse koninklijke familie” werd. „Hoewel geboren als een Duitse aristocraat, toonde Claus een nederigheid die de bescheiden Nederlanders aansprak.” De Amerikaanse zender heeft op zijn website een redelijk uitgebreide biografie over „de populaire Nederlandse prins.”
De Britse krant The Times: „Om hem zal worden gerouwd door een natie die hem begroette met vijandigheid toen hij de toenmalige prinses trouwde in 1966.” En: „De hoffelijke diplomaat gebruikte humor, charme en geduld om de harten te winnen van het volk dat hij adopteerde.” The Times meldt ook citaten uit de toespraak van premier Balkenende.
Veel aandacht voor Claus’ medische problemen op de website van de Britse omroep BBC, die er overigens een weinig flatteuze foto van de prins-gemaal bij plaatst. The New York Times prijst prins Claus die volgens de Amerikaanse krant „een geliefd persoon werd na een stormachtig begin”, onder meer door perfect Nederlands te leren spreken. „Bescheiden en grappig”, vindt de krant, die ook het „necktie incident” aanhaalt. In 1998 legde prins Claus publiekelijk zijn stropdas af. „Vanaf dat moment waren stropdassen niet langer protocol op het paleis.”