Achttien doden bij explosie in Mosul
BAGDAD (AP) - Een zelfmoordaanslag in het Noord-Iraakse Mosul heeft donderdag het leven gekost aan de plaatselijke politiechef en twee andere hoge politiemensen. Een Amerikaanse en een Iraakse militair raakten gewond.
De aanslag werd gepleegd door een man in politie-uniform. De politiechef en zijn gezelschap werden doelwit toen zij de plek bezochten waar zich woensdageen enorme explosie voordeed. De ontploffing in een appartement kostte aan zeker achttien mensen het leven. Er vielen bijna 150 gewonden, ook in nabijgelegen huizen. De explosie vond plaats nadat militairen waren gearriveerd om een tip te onderzoeken dat er wapens en explosieven in de leegstaande woning lagen opgeslagen. Verscheidene omliggende huizen werden door de klap verwoest.Het reddingswerk in de overwegend soennitische wijk van Mosul nam uren in beslag. Tientallen oude huizen werden zwaar beschadigd en een huis van drie verdiepingen stortte in.
Volgens het Amerikaanse leger is Mosul de laatste grote stad waar het terreurnetwerk al-Qaida in Irak nog actief is. Ongeveer 85 procent van de 2 miljoen inwoners zijn Koerden, maar er is ook een grote minderheid van Arabische soennieten.
De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft een uitnodiging aanvaard om een bezoek te brengen aan Irak, zo maakte het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend. Het wordt het eerste bezoek van een hoge Iraanse leider aan het buurland. Er is nog geen datum vastgesteld.
De Iraakse onderminister Labeed Abawi zei dat de uitnodiging was gedaan door president Jalal Talabani, een Koerd die goede betrekkingen onderhoudt met de Iraanse clerus.
Iran en Irak vochten in de jaren ’80 van de vorige eeuw een acht jaar durende oorlog uit, waarbij naar schatting 1 miljoen mensen sneuvelden of gewond raakten. Sinds de omverwerping van het soennitische bewind van Saddam Hussein is de verstandhouding aanmerkelijk verbeterd. Veel van de sjiitische politici die na de val van Saddam aan het bewind kwamen zijn onder Saddams 35-jarig bewind in ballingschap geweest in het sjiitische Iran.
Hoewel de sjiieten met 60 procent in Irak de grootste bevolkingsgroep vormen, werden zij door Saddam buiten het bestuur gehouden. De Iraakse soennieten -en ook de meeste Arabische landen- zien met grote zorg aan hoe Iran via de Iraakse sjiieten voet aan de grond probeert te krijgen in een belangrijk Arabisch land.