Minder ongezonde vetten in snacks en brood
DEN HAAG (ANP) - In brood, banket en snacks zitten steeds minder ongezonde vetten. Gezondere vloeibare vetten worden steeds meer gebruikt voor bakken en braden.
Dat blijkt uit een overzicht over 2007 dat de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling woensdag publiceerde.De voedingsindustrie is bezig met het terugdringen van verzadigde vetzuren en transvetzuren, omdat deze slecht zijn voor hart en bloedvaten. In biscuit, cakedeeg, korstdeeg, wafels en zandgebak zaten vorig jaar minder verzadigde vetzuren. Transvetzuren zaten al niet zo veel in deze voedingsmiddelen.
Bij het frituren van snacks worden steeds minder transvetzuren en verzadigde vetzuren gebruikt. Voorgebakken aardappels bevatten vorig jaar minder verzadigd vet. Het gehalte transvet bleef gelijk, maar dat was al vrij laag.
De dalende aandelen van ongezonde vetten passen in een trend die al enige jaren geleden werd ingezet.