Binnenland

Minder gemengde brugklassen

Voor het eerst zit minder dan de helft van de brugklassers in een combinatieklas van bijvoorbeeld mavo/havo of havo/vwo.

ANP
3 October 2002 09:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Dat blijkt uit de Kwaliteitskaart 2002, het overzicht dat de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks maakt van de doorstroming en de examenprestaties op middelbare scholen.

Volgens de inspectie zijn er minder combinatieklassen door betere schooladviezen van de basisscholen en doordat scholen zich steeds vaker willen profileren met bijvoorbeeld aparte vwo- en havo-klassen. „Vooral als ze de concurrentie aan willen gaan met een categoriaal gymnasium in de buurt”, lichtte een woordvoerster woensdag toe.

De afname van het aantal zittenblijvers in de onderbouw houdt aan, blijkt uit de gegevens. Het percentage leerlingen dat na de derde klas zonder vertraging een diploma haalde, was wederom op het havo met 53 procent het laagst. Bij het vwo was dat 59, bij het voorbereidend beroepsonderwijs 87 en bij het mavo 82 procent.

De examens voor Arabisch, Turks, ballet en Russisch leverden de beste landelijk gemiddelde cijfers op. Dat zijn keuzevakken die door relatief weinig (minder dan een half procent van alle leerlingen) en dus zeer gemotiveerde leerlingen zijn gevolgd. Scholieren van het voorbereidend beroepsonderwijs scoorden gezamenlijk erg hoog met het keuzevak Spaans. Gemiddeld haalden zij een 8,3, de gymnasiasten en de atheneumklanten kwamen niet verder dan een 6,2.

Op de website www.kwaliteitskaart.nl kunnen ouders zelf de gegevens van scholen in hun omgeving met elkaar vergelijken. Op dit moment gaat het om examencijfers en gegevens over zittenblijven. De inspectie wil die cijfers volgend jaar aanvullen met gegevens over bijvoorbeeld veiligheid, de kwaliteit van leerlingbegeleiding en de kwaliteit van de lessen uit de inspectierapporten over de individuele scholen. Nu kunnen bezoekers van de site alleen doorklikken naar de integrale, vrij ontoegankelijke inspectierapporten van de scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer