„Beroep op kerk blijft mogelijk”
APELDOORN - Een predikant die in de knel komt moet een beroep kunnen blijven doen op de kerk.
Dat heeft de directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), H. Feenstra, geschreven aan de Gereformeerde Bond (GB).Het hoofdbestuur van de GB had Feenstra eerder in een brief gevraagd op zijn begroting te zoeken naar financiële ruimte om het landelijk maatschappelijk werk voor predikanten in de Protestantse Kerk in enigerlei vorm te kunnen voortzetten.
De brief was een reactie op de mededeling van de PKN dat bij de pensionering van A. E. Enklaar het landelijke maatschappelijk werk voor predikanten wordt beëindigd. Enklaar was jarenlang maatschappelijk werker voor predikanten en predikantenrelaties, eerst in de Nederlandse Hervormde Kerk en sinds 2004 in de PKN. Zijn taak was het geven van advies en dienstverlening aan predikanten, waarbij hij bij de kerk aandacht vroeg voor hun rechtspositie en financiën. Enklaar begeleidde hen bijvoorbeeld als er sprake was van conflicten, burn-out, relatieproblemen en financiële zorgen.
In de brief onderstreept de GB de grote betekenis van dit maatschappelijk werk en sprak hij er zijn zorg over uit dat dit dreigde te verdwijnen. „De situatie in veel pastorieën is helaas -door spanningen in gemeenten of door eigen schuld of onvermogen van predikanten- zodanig dat de heer Enklaar jarenlang niet kon doen wat hij zou willen. Dit geldt ook met betrekking tot de achterban van de Gereformeerde Bond. Nu hij afscheid gaat nemen, dreigt deze zorg van de kerk voor haar dienaren te verdwijnen.”
Feenstra heeft de Bond nu laten weten dat de kerk heeft besloten niet langer zelf een maatschappelijk werker in dienst te hebben en dat de bezuinigingsmaatregel alleen de immateriële hulpverlening betreft. Volgens Feenstra kunnen predikanten tegenwoordig heel goed de weg vinden naar allerlei relevante hulpverleningsinstanties. „Voor het geval zij desondanks toch in de knel komen, moeten zij een beroep op de kerk kunnen doen”, meent Feenstra. De gemeenteadviseur nieuwe stijl is volgens hem de aangewezen persoon om predikanten in dergelijke gevallen behulpzaam te zijn bij het zoeken naar hulp, zowel binnen als buiten de kerk.
In zijn brief belooft Feenstra predikanten binnenkort te zullen informeren over de hulpverleningsmogelijkheden.