Buitenland

Obama loopt uit in opiniepeilingen

NEW YORK – Na zijn eerste verkiezingsoverwinning donderdag in Iowa loopt Democratisch presidentskandidaat Barack Obama uit in de opiniepeilingen in New Hampshire, waar dinsdag de eerste reguliere voorverkiezing wordt gehouden.

Van onze correspondent
7 January 2008 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:25
De Democratische presidentskandidaat Obama. Foto EPA
De Democratische presidentskandidaat Obama. Foto EPA

Tot voor enkele dagen lag Hillary Clinton nog enkele procenten voor op haar belangrijkste concurrent, maar Obama laat haar nu in de laatste peilingen ver achter zich.Volgens een Galluppoll voor USA Today kan Obama rekenen op 41 procent van de Democratische kiezers. Clinton komt met 28 procent op de tweede plaats, gevolgd door John Edwards met 19 procent. Een CNN peiling geeft vergelijkbare cijfers te zien. „Je ziet hier het effect van overwinningen in de eerste staten waar het selectieproces begint. Obama boekte in Iowa niet alleen een welkome overwinning, maar hij benadrukte daar ook zijn verkiesbaarheid. Verkiesbaarheid tegenover een latere Republikeinse kandidaat welteverstaan. Dat is een belangrijke factor voor kiezers”, aldus politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Institute in Washington (DC).

Hillary Clinton is door velen –ook onder de Republikeinen– lange tijd beschouwd als de onverslaanbare Democratische kandidate. Maar haar derde plaats in Iowa toonde haar electorale kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid omdat zij voor veel kiezers de ”oude politiek” vertegenwoordigt. Clinton geniet ook vooral de steun van oudere Democraten, terwijl de jongeren vorige week in grote meerderheid op Barack Obama bleken te stemmen. Zijn campagneleus ”Verandering” spreekt de nieuwe politieke generatie blijkbaar aan.

Als eerste Amerikaanse president van Afro Amerikaanse afkomst zou zijn intrek in het Witte Huis op zichzelf al een opmerkelijke verandering betekenen. Verder propageert Obama een andere politieke cultuur in Washington en een „nieuwe dialoog” tussen Washington en de wereld. Nu klinkt dat mooi, maar wat het precies inhoudt is tot nu toe minder duidelijk. „George Bush beloofde ook een „andere politieke cultuur” in Washington, maar onder zijn bewind zijn de oude partijtegenstellingen scherper en bitterder geworden dan ooit. Mooie woorden maken nog geen beleid”, aldus Mann.

Ook Hillary Clinton prijst zichzelf aan als kampioen van verandering. Maar dan vooral verandering van het beleid dat de Republikein Bush de laatste jaren gevoerd heeft. Voor zo’n verandering is daadkracht nodig, benadrukt zij, en die is belangrijker dan woorden. „Voor verandering heb je doeners nodig, geen praters”, aldus Hillary Clinton zondag in North Conway in New Hampshire.

Tijdens een tv debat vielen Obama en Edwards zaterdag gezamenlijk Clinton aan. Vormen zij mogelijk een presidentieel vicepresidentieel duo? „Dat kun je zo vroeg in de race onmogelijk zeggen”, aldus Edwards.

Hillary Clinton werd vorige week bij de Democraten van haar voetstuk gestoten. Bij de Republikeinen deelde Mitt Romney dat lot met haar, toen hij werd verslagen door Mike Huckabee, voormalig baptistisch predikant en oud gouverneur van Arkansas. Als verrassende derde eindigde senator John McCain die nu in New Hampshire in de Republikeinse opiniepeilingen de leiding heeft genomen, vóór Romney. Verdwijnt die uit de race als hij in New Hampshire niet wint? Analist Thomas Mann: „Ik denk niet dat Romney zich zo gemakkelijk gewonnen zal geven, maar als hij morgen niet wint wordt het moeilijk voor hem. Datzelfde geldt natuurlijk voor Clinton, als zij dinsdag opnieuw in Obama haar meerdere moet erkennen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer