Berlusconi opnieuw in de problemen
ROME - Voor Silvio Berlusconi gaat geen middel te ver om weer regeringsleider van Italië te worden. Uit een afgeluisterd telefoongesprek blijkt dat Berlusconi een parlementariër wil ’omkopen’ door diens kennissen bij de staatsomroep onder te brengen.
Silvio Berlusconi kan het niet laten. Na negentien gerechtelijke processen wegens corruptie of fraude, die -op twee lopende zaken na- alle gearchiveerd zijn, worden nieuwe rechtszaken tegen hem gestart. Het openbaar ministerie in Napels beschuldigt de ex-premier van corruptie in zijn onrechtmatige pogingen invloed te krijgen bij de staatsomroep.Uit een telefoongesprek tussen Berlusconi en Agostino Saccà, het hoofd dramaproducties van de staatsomroep RAI, komt de 71-jarige ondernemer-politicus er slecht op te staan. Het getranscribeerde gesprek van zeven minuten werd vorige week in de meeste dagbladen integraal afgedrukt. Op de internetsite van het centrum-linkse weekblad L’Espresso kan men het gesprek beluisteren. Sinds afgelopen donderdag is de band zelfs op de site van de RAI te horen.
In het telefoongesprek geeft Berlusconi de televisieman de boodschap mee vooral haast te maken met een televisieserie over de middeleeuwse keizer Frederik I ofwel Barbarossa. Ook wil hij dat twee beginnende actrices een rol in een televisieserie krijgen. Beide verzoeken zouden politieke doelen van Berlusconi moeten dienen. De druk om de film af te maken over Barbarossa, die in de twaalfde eeuw strijd leverde met de Noord-Italiaanse stadsstaten, is om oppositiepartner Umberto Bossi van Lega Nord te vriend te houden. De partij streeft naar een grote vorm van onafhankelijkheid van Noord-Italië. „Bossi praat me er de oren van het hoofd over,” zegt Berlusconi in het gesprek.
De twee actrices blijken vrienden te zijn van een lid van de Eerste Kamer, die Berlusconi graag van dienst is. In de Senaat heeft centrum-links numeriek een uiterst kleine meerderheid. Het overhalen van één linkse senator kan voldoende zijn om Prodi het regeren onmogelijk te maken. Uit het gesprek blijkt dat Berlusconi een senator graag van dienst is. „Ik probeer de meerderheid in de Senaat te krijgen”, vertelt Berlusconi openlijk tegen de televisieman, „Nou, dit ene meisje… je moet weten, het is me gevraagd door iemand met wie ik bezig ben te onderhandelen.”
Saccà reageert uiterst gewillig, en belooft er alles aan te doen om „de meest geliefde Italiaan”, zoals hij Berlusconi typeert, van dienst te zijn.
Ook de Milanese magistratuur is iets soortgelijks op het spoor. In november verschenen transcipties in de media van telefoongesprekken tussen RAI-bestuurders en hooggeplaatste functionarissen bij Mediaset, de grootste commerciële omroep, onderdeel van het mediaconglomeraat van Berlusconi. Uit die ’tapes’ bleek dat beide omroepen met elkaar afspraken maakten welke nieuwsitems en op welke manier te brengen. Negentig procent van de televisiemarkt is in handen van RAI en Mediaset.
Het is niet de eerste keer dat in Italië een publiek persoon wordt afgeluisterd en de transcripties in de pers verschijnen. De laatste jaren zijn op die manier politici, bankiers, ondernemers maar ook voetballers tot aan de kleinzoon van de koning toe ermee gecompromitteerd. Het stelselmatig lekken naar de media lijkt schadelijk voor een rechtstaat, maar volgens commentator Curzio Maltese van La Repubblica is dat het enige dat rechtsgetrouwe Italianen overblijft. „Het is bekend dat in Italië alle processen tegen excellente verdachten (uit de hoogste kringen, red.) eindigen in verjaring. Bij gebrek aan een juridische waarheid dienen afgeluisterde gesprekken daarom om iedereen een idee te geven van het soort land waarin we leven.”
De grote vraag is wie dit compromitterende gesprek naar buiten heeft gebracht. Silvio Berlusconi bleef bij de afluisterschandalen van de laatste jaren buiten schot. Het kan te maken hebben met het ontslag van Roberto Speciale als generaal van de Fiscale Politie afgelopen zomer. Deze politiedienst houdt zich intensief bezig met telefoontaps. Speciale wordt gezien als een man van Berlusconi.