Buitenland

Groot-Brittannië eist nieuwe sancties tegen Iran

LONDEN (AP) – Groot–Brittannië blijft aandringen op nieuwe sancties tegen Iran, ondanks een maandag verschenen rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarin staat dat Iran geen kernwapens meer ontwikkelt. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband woensdag gezegd.

5 December 2007 20:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

Miliband zei dat Iran niet tegemoet komt aan de eis van de internationale gemeenschap dat het stopt met het verrijken van uranium en dat er daarom een nieuwe VN-resolutie nodig is over het omstreden Iraanse atoomprogramma.De Amerikaanse president George Bush zei woensdag dat Iran ‘voor de draad moet komen’ met zijn atoomprogramma of anders diplomatiek isolement riskeert. Ook eiste Bush dat Teheran informatie geeft over het eerdere kernwapenprogramma. ‘Iran heeft een strategische keuze: opheldering geven over de omvang van zijn nucleaire activiteiten en na stopzetting van zijn verrijkingsprogramma onderhandelingen aangaan, of doorgaan op de weg van isolement.’

De Amerikaanse regering is bang dat de druk op Iran door het nieuwe inlichtingenrapport afneemt en dat het moeilijker wordt om de internationale pressie op Iran te verhogen om de uraniumverrijking stop te zetten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei dat de bevindingen in het rapport niet betekenen dat van Iran niet langer een dreiging uitgaat. Het regime in Teheran blijft ‘problematisch en gevaarlijk’, aldus Rice.

Dinsdag zei Rice al dat het een grote vergissing zou zijn om de diplomatieke druk op Iran nu te verminderen. Ze is druk bezig dit standpunt aan andere landen te verkopen en heeft daartoe gebeld met haar ambtgenoten in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Nicholas Burns zei woensdag ook dat zijn land ondanks het rapport zal blijven aandringen op nieuwe VN-sancties tegen Iran, omdat het land nog altijd uranium verrijkt en ballistische raketten ontwikkelt. China en Rusland hebben zich al tegen nieuwe sancties uitgesproken.

Volgens de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vormt het Amerikaanse rapport de nekslag voor diegenen die het land de afgelopen jaren door middel van leugens als een bedreiging hebben afgeschilderd. Ahmadinejad noemde het rapport, waarin staat dat Iran zijn kernwapenprogramma in 2003 onder druk van het buitenland heeft stopgezet, een overwinning voor Iran. ‘Dankzij uw verzet zijn de dromen van de kwaadwillenden aan flarden geschoten en hebben de kwaadwillenden zelf nog eens bewezen dat Iran oprecht is’, zei Ahmadinejad woensdag tijdens een bezoek aan de provincie Ilam tegen duizenden toehoorders.

Binnen Iran hopen gematigde tegenstanders van Ahmadinejad dat een diplomatieke oplossing nu dichterbij komt. Gematigde politici rondom de oud-president Hashemi Rafsanjani hebben de Iraanse president afgelopen maanden steeds meer onder vuur genomen vanwege zijn harde opstelling, die de vijandigheid van het Westen zou vergroten. Ahmadinejad heeft gereageerd door zijn critici als ‘verraders’ te bestempelen.

Mohamed ElBaradei, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties, zei woensdag dat het rapport Iran enigszins rehabiliteert. Hij zei het rapport met ‘een zucht van verlichting’ te hebben ontvangen, omdat het in lijn is met de bevindingen van het IAEA.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei woensdag dat er geen bewijzen zijn dat Iran ooit met de productie van kernwapens bezig is geweest. ‘De gegevens die wij hebben gezien stellen ons niet in staat om met zekerheid te zeggen dat Iran ooit een kernwapenprogramma heeft gehad’, aldus Lavrov. De minister zei wel van Iran volledige openheid van zaken en volledige medewerking met het IAEA te verwachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer