Nederland oneens met alarmerend rapport Afghanistan
DEN HAAG/BRUSSEL/LONDEN (ANP) – Nederland verwerpt de conclusies van een woensdag verschenen rapport van de Senlis Council over de situatie in Afghanistan. Volgens de internationale denktank verkeert de veiligheidssituatie in Afghanistan in een diepe crisis en moeten tienduizenden extra militairen naar het land worden gestuurd omdat de Taliban er anders de macht dreigen over te nemen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken brengen de ISAF-vredesmacht en het Afghaanse leger de extremistische opstandelingen juist in het nauw. Bovendien probeert Nederland de Taliban niet te verslaan, maar irrelevant te maken, aldus de zegsman. Nederland heeft ruim 1600 militairen in Afghanistan, van wie de meesten zijn gelegerd in het zuidelijke Uruzgan. Senlis dringt er bij de Nederlandse regering op aan de komende jaren met troepen in Uruzgan te blijven. Bij gevechten in het noorden van deze provincie kwamen de afgelopen 24 uur meer dan vijftig rebellen om, aldus het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de gevechten waren geen Nederlanders betrokken.Ook binnen de NAVO, die de ISAF leidt, klonk een negatieve reactie op het alarmerende rapport. Bronnen binnen het bondgenootschap omschrijven de analyse als „te eenzijdig en te negatief". Een verdubbeling van de troepenmacht naar 80.000 man, zoals de Senlis Council bepleit, is volgens ISAF–commandanten in Afghanistan niet nodig, zeggen de bronnen. Ook wijzen zij op een recentelijk gehouden opiniepeiling waaruit bleek dat Afghanen meer vertrouwen hebben in de toekomst.
Volgens het onderzoek van de denktank zijn de Taliban sterk in opmars, vooral in het zuiden. Meer dan de helft (54 procent) van het Afghaanse land herbergt momenteel „een permanente aanwezigheid" van de Taliban. De radicaal islamitische beweging is in sommige delen feitelijk de enige en onbedreigde autoriteit die de infrastructuur, de plaatselijke economie en de burgers onder controle heeft. Het land dreigt in tweeën te worden gedeeld als er niet iets gebeurt, stellen de onderzoekers.
De Senlis Council spreek van een „treurig rapport". Naast de extra troepen, waarvoor ook moslimlanden militairen zouden moeten leveren, moeten restrictieve mandaten die gevechthandelingen beperken, verdwijnen. Ook moeten militairen volgens Senlis een grotere rol gaan spelen bij de verspreiding van hulpgoederen en de bescherming van hulporganisaties. Omdat een deel van de Taliban vanuit Pakistan opereert, moet ISAF ook actief worden in de Pakistaanse North West Frontier Province.
De Taliban spelen in op frustraties bij de bevolking over armoede en het Amerikaanse drugsbeleid en krijgen daardoor volgens Senlis in de ogen van veel Afghanen weer politieke legitimiteit. De denktank stelt dat het intussen niet meer de vraag is óf de Taliban zullen terugkeren in de straten van de hoofdstad Kabul, maar wanneer dat gebeurt en in welke vorm.