Kerk & religie

GZB benoemt vier zendingswerkers

DRIEBERGEN - De Gereformeerde Zendingsbond (GZB) binnen de Protestantse Kerk in Nederland heeft vier nieuwe zendingswerkers benoemd: voor Rwanda, Egypte, Mexico en Soedan.

Kerkredactie
13 November 2007 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Dat meldde de GZB dinsdagmorgen.De zendingsbond benoemde Ton en Clarinda Niessen uit Amsterdam als zendingswerker binnen een traumaverwerkingsprogramma van de Anglicaanse Kerk van Rwanda. Het echtpaar krijgt een coördinerende taak. Het zal zich vooral richten op jongeren en hen leren weer doel en inhoud aan hun leven te geven.

De benoeming van Ton en Clarinda wordt mede mogelijk gemaakt door het project ”Heel ons hart” van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), dat in het voorjaar van 2008 van start gaat. De HGJB wil met dit project via clubs en verenigingen geld inzamelen voor het traumaverwerkingsprogramma in Rwanda.

Ton en Clarinda Niessen zijn beiden 35 jaar en werkzaam in de hulpverlening. Zij hopen in het voorjaar van 2008 te worden uitgezonden.

Voor Egypte benoemde de GZB Willem-Jan de Wit (33). Deze vertrekt tegen de zomer van 2008 als (dan gepromoveerd) theoloog naar Caïro, om aan de masteropleiding van het Evangelical Theological Seminary in Caïro (ETSC) les te gaan geven.

Het ETSC leidt studenten op tot predikant of kerkelijk werker binnen de Presbyteriaanse Kerk van Egypte. Deze kerk telt driehonderd gemeenten. Ongeveer de helft heeft geen voorganger. Vooral op het platteland zijn er veel vacante gemeenten. Het ETSC heeft op dit moment ongeveer 150 studenten. Op de masteropleiding kunnen predikanten zich laten bijscholen.

Naar Mexico vertrekken in de zomer van 2008 Michiel Vastenhout (27) en zijn vrouw Sandra (29) uit Wijngaarden. Michiel hoopt les te gaan geven aan het seminarie Juan R. Kempers in Tapachula. Dit seminarie leidt predikanten en kerkelijk werkers op voor de Presbyteriaanse Kerk in Zuid-Mexico. Deze kerk heeft in het zuiden 400 gemeenten en 150.000 leden.

Momenteel telt het seminarie ruim 40 studenten. Het heeft een driejarige muziekopleiding en een drie- en vierjarige voltijdopleiding theologie in Tapachula, en een deeltijdopleiding in vier andere regio’s in de provincie Chiapas.

Tot eind 2006 heeft de familie Verboom namens de GZB aan het seminarie gewerkt. Nu deze naar Nederland is teruggekeerd, heeft het bestuur van het seminarie de GZB „dringend” om een opvolger gevraagd. In deze vacature is nu Michiel Vastenhout benoemd. Deze heeft dit jaar de opleiding theologie en de kerkelijke opleiding aan de Universiteit Utrecht afgerond.

In Zuid-Soedan werkt de GZB samen met de christelijke hulpverleningsorganisatie Across. Across heeft programma’s op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en landbouwvoorlichting. Vorig jaar is Hilda Timmerman via de GZB uitgezonden om het HIV/aids-programma te gaan coördineren.

„De ziekte aids is ook in Zuid-Soedan een groeiend probleem”, aldus de GZB. „Samen met haar team is Hilda regelmatig op pad om door middel van voorlichting meer bewustwording te creëren. Daarnaast ziet Across het als haar taak om als kerk in de samenleving te staan en het probleem HIV/aids onder ogen te zien. Naast praktische hulp worden aidspatiënten ook geestelijk ondersteund met de Bijbelse boodschap.”

Inmiddels heeft de GZB een tweede zendingswerker voor dit programma benoemd. Lianne Buitendijk (26) zal Hilda bijstaan in het geven van voorlichting, thuiszorg en onderwijs aan lokale gezondheidswerkers. De uitzending vindt plaats op 30 december vanuit de hervormde gemeente te Zwijndrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer