Kerk & religie

Grondvlak

In de binnenstad van Woerden komt waarschijnlijk een gebedswinkel, meldt het Algemeen Dagblad. Het idee komt van de plaatselijke evangelische CAMA Parousiagemeente. Volgens voorganger en initiatiefnemer Jan Wolsheimer kan het winkelend publiek binnenstappen voor aandacht en gebed.

13 November 2007 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:16
FRANEKER – Het voormalige gebouw van de universiteit van Franeker. De Friese universiteit sloot in 1811 haar deuren. Foto RD, Henk Visscher
FRANEKER – Het voormalige gebouw van de universiteit van Franeker. De Friese universiteit sloot in 1811 haar deuren. Foto RD, Henk Visscher

Voor veel mensen zijn de openingstijden van de kerk te beperkt, denkt Wolsheimer. „We hebben gemerkt dat er een grote behoefte is aan aandacht en aan mensen die voor je bidden. Dat gaan wij vijf dagen per week bieden.”De winkel zal een loungeachtige sfeer krijgen met banken en muziek. „Het is niet de bedoeling dat bezoekers meteen belaagd worden”, benadrukt Wolsheimer. De evangelische gemeente wil een pand kopen in de Rijnstraat. Er wordt nog onderhandeld met de eigenaar, maar de verwachting is dat de deuren van de gebedswinkel rond Kerst geopend zullen worden.

Een gebedswinkel is een nieuw fenomeen, meent de voorganger. „Voor zover ik weet, bestaat nergens ter wereld zo’n winkel. Het is erg spannend.”

Vrijwilligers van de evangelische gemeenschap zullen de winkel bemensen. Het rooster daarvoor is al klaar. De wekelijkse diensten blijven plaatsvinden in het gebouw van de sociale werkvoorziening De Sluis. De leden van de evangelische gemeente moeten het plan formeel nog goedkeuren.

Catalogus Franeker
In de Bibliothèque Nationale in Parijs is een exemplaar van de oudste catalogus van de bibliotheek van de universiteit van Franeker opgedoken, meldt het ANP. De Friese stad had van 1585 tot 1811 een universiteit. De catalogus is gedrukt in 1601, zestien jaar na oprichting van de universiteit.

Het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar meldde gisteren dat het boekwerkje 52 pagina’s telt. Er staat precies in hoe de ongeveer 400 boeken in de universiteit stonden, in welke kast en op welke plank. Volgend jaar brengt Tresoar een heruitgave met toelichting uit.

Tot de vondst werd het bestaan van de catalogus wel vermoed, maar nooit was er één aangetroffen.

Kerk voor hhg Sprang-Capelle
Een voormalige boerderij in Sprang-Capelle wordt op dit moment omgebouwd tot pastorie en kerkgebouw voor de hersteld hervormde gemeente van ’s-Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle. Het nieuwe kerkgebouw krijgt 350 zitplaatsen. De verbouwing van het pand aan de Raadhuisstraat in het centrum van Sprang-Capelle is nagenoeg klaar. Alleen een kerktoren moet nog worden geplaatst.

De aankoop van de boerderij kostte de hersteld hervormde gemeente 560.000 euro. De verbouwing kostte totaal ongeveer 180.000 euro. „Door de inzet van vrijwilligers zijn de bouwkosten tot dit bedrag beperkt gebleven”, zegt Johan de Raad, voorzitter van de kerkvoogdij. „Als een aannemer dit werk had gedaan, zouden we het dubbele aan kosten kwijt zijn geweest.”

De voormalige schuur, voorzien van een nieuw dak, is 4 meter uitgebouwd. De kerkramen aan de westzijde van de kerk zijn afkomstig van de oud gereformeerde gemeente in Kinderdijk. De kansel, die op de schroothoop in Geertruidenberg lag, komt oorspronkelijk uit de hervormde Lambertuskerk in Raamsdonk.

De hersteld hervormde gemeente van ’s-Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle telt ongeveer 430 leden en is op dit moment vacant. Tot en met de ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw kerkt de gemeente in De Wijngaard, een gebouw van de plaatselijke hervormde gemeente.

Verkoop Nieuwezijdskapel
De voormalige Nieuwezijdskapel, tussen het Rokin en de Kalverstraat, is voor bijna 40 miljoen euro verkocht. Dat meldt de website Rknieuws.net. De koper van het complex is een particuliere monumentenstichting. In de vastgoedwereld baart de hoge prijs opzien, omdat de huuropbrengst niet meer dan 1,2 miljoen euro per jaar zou bedragen. Het complex was eigendom van de protestantse kerk van Amsterdam. Die gaat met de opbrengst haar 26 kerken in de stad onderhouden.

Op de plaats van de huidige Nieuwezijdskapel werd in 1345 de Heilige Stede gebouwd. Aanleiding was het zogenaamde mirakel van het heilig sacrament. Een zieke man ontving de communie, maar braakte vervolgens de hostie uit in zijn woning aan de Kalverstraat. Het braaksel werd in de haard geworpen, maar de hostie bleef boven het vuur zweven zonder te verbranden. Daarop werd de hostie in processie naar de huidige Oude Kerk gebracht.

Door het mirakel groeide Amsterdam uit tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Europa. De Stille Omgang, zoals de meditatieve nachtelijke omgang door het centrum van Amsterdam heet, vindt jaarlijks plaats in maart.

In 1578 kwam de Heilige Stede in handen van de protestanten, toen het bestuur van de stad Amsterdam overging tot de gereformeerde leer. De kapel werd in 1908 onder protest van veel rooms-katholieken gesloopt. In 1912 werd de Nieuwezijdskapel gebouwd, en sinds 2005 is het complex het onderkomen van spookhuis Amsterdam Dungeon en zalencentrum Park Plaza.

Nieuwe kerk Zoetermeer
De christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde samenwerkingsgemeente De Lichtzijde in Zoetermeer heeft een nieuw onderdak gevonden in de voormalige Uitkijk aan de Broekwegzijde. Het pand behoorde tot voor kort toe aan de evangelische gemeente Parousia, die onlangs verhuisde naar de Wattstraat. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De nieuwe kerk van de gemeente was voor de komst van Parousia een gymzaal. De gemeente heeft de Zoetermeerse binnenhuisarchitect Hanno Munting opdracht gegeven het pand opnieuw in te richten. Het is volgens een woordvoerder van De Lichtzijde een „licht, kleurrijk en sfeervol” gebouw geworden.

De nieuwe kerk aan de Broekwegzijde biedt ruimte aan 440 bezoekers. De Hoeksteen, de oude kerk van de samenwerkingsgemeente aan de Turfschipkade, is inmiddels in handen van Harvest Ministries, een nieuwe, jonge christelijke beweging. Die heeft de Hoeksteen omgedoopt in De Silo.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer