Verdienen
Jemen is over het algemeen een mooi land om in te wonen. De stad waar wij wonen, ligt op een hoogte van ongeveer 2000 meter. Daardoor heerst er een prettig klimaat, ondanks dat hij dicht bij de evenaar ligt. Een groot deel van het jaar is het zo’n 25 graden.
De geuren die je ruikt wanneer je over de markt loopt, zijn heerlijk: mirre, wierook, kruidnagel, koffie, dadels, vijgen etc. De mensen zijn heel gastvrij en ze zijn trots op hun land. We voelen ons meestal goed thuis in ons ”gastland”.Momenteel zijn we echter enkele maanden als gezin met verlof in Nederland. Ik krijg hier vaak de vraag of het niet gevaarlijk is om in Jemen te leven. Op basis van berichten uit de media wordt aangenomen dat het erg gevaarlijk is om als christen in zo’n islamitisch land te wonen. Deze vraag heeft me aan het denken gezet over wat met gevaarlijk bedoeld wordt. Het is namelijk op zich niet gevaarlijk om in Jemen te wonen. Ik denk dat mensen met hun vraag meestal bedoelen of ik als christen niet vervolgd wordt. Nee, wij worden niet vervolgd.
Lokale gelovigen kan het wel lastig worden gemaakt. Het land zelf kent geen godsdienstvrijheid zoals we die in Nederland wel kennen. Ik vraag me soms echter af in hoeverre het gevaarlijk is voor christenen om in Nederland te wonen en in hoeverre er in Nederland vrijheid is om over ons geloof te praten.
Is het gevaarlijk om als christen in Nederland te wonen? Daarvoor zouden we ons moeten afvragen wat vervolging inhoudt. Vervolging is niet alleen de term die gebruikt kan worden wanneer er sprake is van gevangenschap en zo. Vervolging kan verdeeld worden in vier fasen.
Oppositie: christenen worden geconfronteerd met kritiek, of met afwijzing als gevolg van het geloof. Dit zullen veel christen herkennen, maar ze zullen het niet meteen vervolging noemen.
Desinformatie: dit begint vaak in de media. In deze fase worden christenen in diskrediet gebracht in de media, beroofd van hun integriteit. De publieke opinie keert zich tegen het christendom als gevolg van verkeerde informatie. De publieke opinie die het resultaat is van deze verkeerde informatie beschermt christenen niet tegen de derde fase.
Onrecht (discriminatie): discriminatie heeft tot gevolg dat christenen burgers worden met een andere wettelijke, sociale, politieke en economische positie dan de meerderheid van het land.
Mishandeling: in deze fase is sprake van gevangenisschap en marteling omwille van iemands geloof. Als de eerste drie fases hieraan vooraf zijn gegaan, is er in de vierde fase geen bescherming van de overheid.
Nu zult u met mij gelukkig fase 3 en 4 in Nederland niet herkennen, maar hoe zit het met fase 1 en 2? Wat voor beeld schetsen de media van het christelijke geloof?Is de SGP gelijk te stellen met de taliban? Is de CU homo-onvriendelijk? Is het ongevaarlijk om in Nederland christen te zijn?
Ik had me in Jemen voorgenomen om bij terugkeer in Nederland vrijuit over m’n geloof te spreken en te getuigen omdat hier toch godsdienstvrijheid is. Maar de realiteit is dat ik te vaak m’n mond houd, uit angst. Het is een ander soort angst dan de gelovigen in een islamistisch land hebben om voor hun geloof uit te komen, maar is de uitwerking niet hetzelfde? Ik ben niet bang voor gevangenis of erger, maar wel voor afwijzing en uitsluiting of voor fanatiek, irritant en arrogant te worden uitgemaakt.
Ik denk dat het niet gevaarlijker is om in Nederland christen te zijn dan in Jemen, zolang we onze mond maar houden over het feit dat we geloven dat de Bijbel meer is dan een inspiratiebron, dat het Evangelie de enige waarheid is en dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is. Maar is dat een optie?
De auteur is bedrijfskundige en taalstudente, getrouwd en moeder van drie kinderen. Samen met haar man is ze door Interserve uitgezonden naar Jemen. Irene heet in werkelijkheid anders.