Arabisch prediker: We moeten achter Israël gaan staan
VOORTHUIZEN - „We moeten achter Israël en achter het Joodse volk gaan staan. De Joden zijn onze broeders. Palestijnse christenen moeten voorgoed breken met de vervangingstheologie en met de geest van de islam, die nog steeds invloed op hen heeft.”
Dat zei de Arabische prediker Ahmed Kader gisteren tijdens een verzoeningsconferentie van Joodse en Arabische christenen. De bijeenkomst in het gebouw van Near East Ministries (NEM) in Voorthuizen was georganiseerd door Cornerstone Ministries, een stichting die het doen opleven van de christelijke kerk in Noord-Afrika als doel heeft.Dagvoorzitter Adri van Drongelen sprak van een historisch moment toen Messiaanse Joden en Arabische christenen elkaar omhelsden, nadat zij het er in de loop van de week over eens waren geworden dat Israël geen land moet teruggeven.
In 2002 werd de eerste verzoeningsconferentie gehouden, waarbij ontmoeting centraal stond. Op een conferentie in 2005 werd inhoudelijk gesproken over Izak en Ismaël. Tijdens de conferentie deze week stond de landkwestie centraal.
De besprekingen zijn in een bijzonder goede sfeer gehouden, zo liet de organisatie gisteren weten. „Al verschilden de deelnemers aanvankelijk sterk van mening, men is het samen eens geworden.”
Volgens de Messiaanse Jood David Friedman was de gezamenlijke conclusie van de Joodse en de Arabische deelnemers dat Israël nog steeds Gods land is en dat de roeping van het Joodse volk om in het land te wonen nog steeds geldig is. Het is de taak van de kerk om Israël te steunen. De christelijke kerk moet sterk staan tegen politieke krachten die eropuit zijn het voortbestaan van Israël te blokkeren.
Geestelijke snelweg
De tweede spreker, Ahmed Kader, een Arabisch voorganger, sprak zich uit tegen de opdeling van het land in een Joods en een Palestijns gedeelte. Hij vond het aanvankelijk heel moeilijk om achter de staat Israël te staan, omdat het „geen rechtvaardige natie is”, zo vertelde hij. „De behandeling van de Palestijnen is echter geen excuus om niet achter de staat te staan.”
De Arabische christen beleed schuld voor de vloeken van de Arabische christenen aan het adres van de Joden en zegende laatstgenoemden. Kader: „Het was voor mij een lang proces om het volk van God lief te krijgen. In de Arabische christelijke wereld is het eenvoudiger om de vervangingstheologie te omarmen. Laten we bidden dat God de geest van angst wegneemt in de gemeenten en dat men onze eerstgeboren broeder Israël om vergeving vraagt.” In de achttien gemeenten die hij in vijf landen heeft gesticht, draagt hij deze boodschap uit.
Kader hoopt dat er een „geestelijke snelweg” tussen de Arabische wereld en de Joden zal komen. Als ze allen in Jezus geloven, zullen de vijandelijkheden stoppen. Verder noemde hij moslims geen vijanden maar slachtoffers. „De werkelijke vijand is de satan. De islam is de meest ver doorgevoerde vervangingstheologie. Men heeft Jezus vervangen door Mohammed. De geest van misleiding heeft de moslims verblind.”
Ontroerd
Prof. dr. W. J. Ouweneel, die gistermiddag het woord voerde, zei ontroerd te zijn door de gebeurtenis van die morgen. Hij denkt overigens dat de landbelofte geldt voor al degenen die vallen onder het verbond van God met Abraham. Dat zijn niet alleen Messiasbelijdende Joden, maar ook „Ismaëlieten” die er al generaties wonen en geloven in de God van Israël. „Er is in het Joodse land meer ruimte voor elke christelijke Arabier dan voor elke Jood die weigert tot het verbond te komen.”
Hij kritiseerde de stichting Christenen voor Israël, die volgens hem te weinig aandacht heeft voor de Messiaanse Joden en „helemaal niets doet voor de Arabische christenen, terwijl men wel veel doet voor de staat Israël.”
Verder gelooft de hoogleraar dat de Heilige Geest in Israël aan het werk is. „Bij velen is nog maar een klein duwtje nodig om Jezus als Messias te erkennen. Zelfs bij seculiere Joden komen de tranen in de ogen als je op de juiste manier over hun Messias spreekt. Ik verlang naar de tijd die door Paulus voorspeld is”, zo zei hij.
Excuses
Aan het begin van zijn toespraak had prof. Ouweneel namens christenen excuses aangeboden aan de Joden voor het vervolgen van de Joden en voor het in de oorlog passief toezien van veel Nederlanders toen zij werden weggevoerd. Verder bood hij aan „Ismaël” zijn excuses aan voor de kruistochten, die Arabieren volgens hem een vreselijk beeld gegeven hebben van wat het christendom is.