PKK-leider vraagt Turken om overleg
ANKARA - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) wil een wapenstilstand met Turkije. Dat heeft een van de PKK-leiders, Abdurrahman Cadirci, donderdag vanuit Noord-Irak gezegd.
Volgens Cadirci heeft Turkije onlangs 24 militaire invallen in Noord-Irak gedaan, maar „het lukte niet ons uit te schakelen.”Het Turkse leger heeft tijdens gevechten nabij de Iraakse grens met leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zeker vijftien opstandelingen gedood. Dat heeft het leger gisteren bekendgemaakt. De gevechten ontstonden maandag op de berg Cudi, in de provincie Sirnak, toen de rebellen drie militairen hadden doodgeschoten. Turkse grondtroepen kregen bij hun jacht op Koerdische strijders steun van gevechtshelikopters.
De Verenigde Staten voorzien Turkije van informatie over posities van PKK-rebellen langs de Turks-Iraakse grens. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag laten weten. Volgens de zegsman is de uitwisseling van inlichtingen opgevoerd na het oplaaien van de strijd in het grensgebied.
Turkije heeft vanmorgen het luchtruim gesloten voor vliegtuigen van en naar Noord-Irak, zo meldde nieuwszender NTV. De maatregel is onderdeel van economische sancties tegen Koerdische rebellen die zich in dat gebied ophouden, zo berichtte nieuwszender NTV op basis van officiële bronnen.
Het verbod geldt alleen voor de autonome Koerdische regio in Irak. NTV maakte geen nadere details bekend.
Turkije dreigt met een grootscheepse invasie in Noord-Irak om Turks-Koerdische rebellen in het onherbergzame gebied uit te schakelen. Washington heeft Ankara tot terughoudendheid gemaand. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gaat later deze week naar Ankara voor overleg.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in de krant Hurriyet uitgehaald naar de leider van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, Massoud Barzani, vanwege diens weigering om de separatistische Koerden van de PKK die vanuit Noord-Irak opereren, aan te pakken.
Zowel Turkije als Irak heeft Barzani aangespoord om actie te ondernemen tegen de PKK. In de jaren ’90 vochten Barzani’s strijdkrachten zij aan zij met de Turken tegen de Koerdische rebellen, maar Barzani heeft aangegeven nu een vreedzame oplossing te prefereren. Hij zei het bovendien merkwaardig te vinden dat Turkije, die de Koerdische regio eerder links liet liggen, nu van hem verwacht dat hij tegen de PKK optreedt.
Het Turkse kabinet beraadde zich woensdag over de aanbeveling van de Nationale Veiligheidsraad om economische sancties in te stellen tegen groepen die de Koerdische rebellen steunen. De voorgestelde sancties zouden tevens de autonome Koerdische regio in Noord-Irak kunnen schaden, die onder meer voor elektriciteitsvoorziening en voedselleveranties grotendeels afhankelijk is van Turkije.