Kerk & religie

„Muur jaagt christenen uit Palestijnse gebieden weg”

JERUZALEM - Economische problemen als gevolg van de veiligheidsmuur die Israël op de grens bouwt, zijn er mede de oorzaak van dat het aantal christenen in de Palestijnse gebieden terugloopt.

Kerkredactie
1 November 2007 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:14
Dr. Rowan Williams. Foto ANP
Dr. Rowan Williams. Foto ANP

Dat zei dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de wereldwijde Anglicaanse Kerk, woensdag in een interview met de Israëlische krant The Jerusalem Post.Volgens The Jerusalem Post worden vaak het geweld van moslims tegen christenen, het feit dat Hamas de jongste verkiezingen in de Palestijnse gebieden won, en economische problemen die mede veroorzaakt zouden worden door de weigering van Hamas om de staat Israël te erkennen, genoemd als redenen voor het dalend aantal christenen in de Palestijnse gebieden.

Williams geeft in het interview aan dat hij op de hoogte is van de bewering dat door de bouw van het zogenoemde veiligheidshek het aantal slachtoffers van Palestijns terrorisme in Israël scherp is gedaald. Toch leiden volgens hem de negatieve gevolgen van de bouw van een muur tussen de twee volkeren op de langere termijn tot een verergering van de problemen in de relatie tussen Israël en de Palestijnen. „De muur lost de basale onderliggende oorzaken van het conflict niet op. En daarom ben ik er ongelukkig mee”, aldus de aartsbisschop.

De geestelijk leider zegt dat hij niet alleen bezwaar heeft tegen de plaats waar Israël de veiligheidsbarrière heeft gebouwd. Het is volgens hem altijd verkeerd om muren tussen volkeren te bouwen.

Volgens The Jerusalem Post is het niet de eerste keer dat Williams zich kritisch uitlaat over het veiligheidshek en over de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen.

De Britse kerkleider was woensdag op bezoek bij de twee opperrabbijnen van Israël, Yona Metzger en Shlomo Amar. In een gezamenlijke verklaring riepen de geestelijk leiders op tot de vrijlating van de vorig jaar zomer door Hezbollah gegijzelde Israëlische militairen.

Ook werd in de verklaring de dreigende taal van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad tegenover Israël veroordeeld als „onacceptabel.”

Verder voerden de opperrabbijnen en Williams een pleidooi voor het gebruik van schoolmateriaal dat kan bijdragen aan een vreedzaam samenleven van Israëliërs en Arabieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer