Graven naar archeologische schatten in Israël
Een route uitstippelen, onderhandelen over kaarten, vondsten opgraven, geld ontvangen uit Jeruzalem en handelskaarten pakken voor de volgende beurt. Wie ”Expeditie in Israël” speelt, moet zijn hoofd er goed bij houden.
Speciaal ter gelegenheid van de actie ”Toekomst voor de kerk” ontwierp Sandor van Leeuwen, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten, het strategische bordspel ”Expeditie in Israël”.Op een fors spelbord zijn Israël, delen van omringende landen en een stukje Middellandse Zee te zien. Het hele gebied is opgedeeld in kleine vakken. Bijna in het hart van het bord ligt de hoofdstad Jeruzalem. Verschillende gekleurde vakken geven opgravingen, steden en bases aan. Stapeltjes handels- en stappenkaarten verklappen dat spelers wel wat moeten doen voordat ze hun opgravingen uit de grond hebben.
Stappenkaartjes
Iedere deelnemer kiest een basis. Met behulp van het startbedrag van 2000 sjekel gaat hij vervolgens aan de slag. Daarbij is het van belang dat de speler zijn opdrachtkaart goed in de gaten houdt. Want slechts vier van de twaalf opgravingen leveren hem punten op. Grote kans overigens dat een van de tegenstanders ook een van dezelfde doelen in het vizier heeft.
Om bij de opgravingen te komen moet de speler door middel van stappenkaartjes -rondjes die in de kleine vakken passen- een route uitstippelen. Iedere beurt mag die met maximaal drie nieuwe kaartjes langer worden gemaakt.
De archeoloog moet de route zowel langs opgravingen als langs steden laten lopen. Aan het einde van iedere beurt krijgt de speler namelijk een handelskaart voor iedere stad waarmee hij contact heeft. Deze kaarten zijn nodig om de opgravingen te kunnen bekostigen. Wie de route langs Jeruzalem laat lopen, vangt zelfs elke beurt 200 sjekel. Dat geld is hard nodig om stappen- en handelskaarten te kunnen aanschaffen.
Sommige handelskaarten leveren verrassingen op. Soms in het voordeel van de speler. „Een professor komt assisteren. Bij het spelen van deze kaart zijn voor één van de vondsten op de opdracht geen kenniskaarten nodig.” Er zijn echter ook verrassingskaarten die minder goed uitpakken. „Helaas, er is ingebroken. Lever twee handelskaarten naar keuze in bij de bank.”
De deelnemer die zijn route langs het juiste opgraafpunt heeft lopen én beschikt over de benodigde handelskaarten, mag het kaartje van de opgraving omdraaien. Dat levert punten op. Wie het eerst honderd punten heeft verzameld, is de winnaar.
Strategische beslissingen
De spelregels zijn over het algemeen duidelijk. Elke beurt moeten de deelnemers een aantal handelingen in een bepaalde volgorde verrichten. Zeker in het begin is het handig als de spelregels openliggen op de pagina waarop het overzicht van de handelingen staat. Al snel na de start komen de spelers elkaar tegen op het bord. Dan neemt de spanning toe, want wie neemt de meest strategische beslissingen? En welke verrassingen hebben de tegenstanders voor elkaar in petto?
Een beperking van ”Expeditie in Israël” is dat het uitsluitend met vier mensen kan worden gespeeld. Om verwarring te voorkomen had dat gegeven duidelijker in de spelregels of op de doos mogen staan.
De eerste keer dat ”Expeditie in Israël” uit de doos komt, is er werk aan de winkel. De handelskaarten (300 exemplaren) zijn van vrij dun papier. Voorzichtig losmaken is geen overbodige luxe. Verder zijn de kleuren van de steden, bases en opgravingen bij lamplicht wat lastig te onderscheiden. Dat neemt niet weg dat ”Expeditie in Israël” een leuk en verantwoord spel is. Adri Burghout maakte de sfeervolle tekeningen.
”Expeditie in Israël” kost 27,50 euro. Het spel is te bestellen bij jeugdverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten of via tel. 0348-489948 en info@jbgg.nl.