Zuidhorn weer met liederen aan de slag
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt is vrijdag begonnen met het in eerste lezing goedkeuren van ongeveer 250 liederen uit eigen kring en die uit andere bundels. Enkele tientallen liederen werden één voor één becommentarieerd en in stemming gegeven. Het is de bedoeling dat de synode ze later in tweede lezing goedkeurt.
De behandeling van de gezangen had gistermiddag en -avond tijdens een lange zitting plaats. Voor het goedkeuren van een lied in eerste lezing is 75 procent van de stemmen nodig. Valt de stemming tussen 50 en 75 procent uit ten voordele van een lied, dan wordt dit teruggegeven aan de deputaten. Haalt een lied de 50 procent niet, dan is het definitief verworpen.
Deputaten kerkmuziek hebben kritiek op verschillende evangelische liederen, zo blijkt uit hun rapport. Daar lag een van de punten van kritiek van sommige synodeleden, namelijk dat de oogst uit evangelische kring toch mager zou zijn. Deputaten kerkmuziek staan in de wandelgangen bekend om hun voorkeur voor liederen uit het Liedboek voor de kerken. Vorige week zaterdag heeft de synode 117 gezangen uit het Liedboek in tweede lezing vrijgegeven voor de eredienst. Begin deze maand besloot de synode echter, mede door de vele bezwaarschriften tegen de ’nieuwe’ gezangen, dat er de komende drie jaar geen nieuwe selectie gezangen uit het Liedboek komt.
De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zijn al jaren bezig met een project om nieuwe gezangen te selecteren. Deputaten kerkmuziek hadden aan de synode van Leusden (1999) 255 Liedboek-gezangen gepresenteerd. Dat halveerde ’Leusden’ tot 121, waarvan er vorige week nog eens vier afvielen. Wat nu overblijft ter beoordeling van de synode is een aantal liederen uit andere bronnen (zoals ”Alles wordt Nieuw”, ”Zingend Geloven”, ”Opwekking”) en liederen uit eigen kring (soms ongepubliceerd), in totaal ongeveer 250 liederen.
Aan de orde kwamen liederen als ”Heer, ik kom tot U”, ”Op bergen en in dalen”, ”Samen in de naam van Jezus”, ”’k Heb geloofd en daarom zing ik” en ”Laat de kind’ren tot Mij komen”. Deputaten kerkmuziek vinden dat de inhoud van deze liederen met een (sterk) evangelische inslag poëtisch zwak is, geen diepgang kent en soms behept is met veel te ouderwetse taal en stijl.
De synode verwierp het bezwaarschrift van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Zwijndrecht, die deputaten kerkmuziek verwijt zich niet aan de criteria te houden bij het selecteren van nieuwe liederen. In Leusden zijn deze criteria vastgesteld, die weer teruggrijpen op de richtlijnen die in 1975 zijn opgesteld. Bezwaarden hebben zich vooral op deze richtlijnen beroepen. Deze zijn opgesteld in een tijd waarin vrijgemaakten uitdrukkelijke bezwaren hebben geuit tegen het Liedboek.