Barclays gooit handdoek in de ring
AMSTERDAM - In het gevecht om ABN AMRO gooit Barclays de handdoek in de ring. De Britse bank kan niet opboksen tegen het superieure bod van Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis.
Niemand twijfelde meer aan de winst van het bankenconsortium in de strijd om Nederlands grootste bank. Barclays erkende gisteren ook dat de kloof van 10 miljard euro tussen beide biedingen voor beleggers te groot is. Er werden slechts 4,4 miljoen aandelen aangemeld, 0,2 procent van het totale aandelenkapitaal van ABN AMRO. De Britse bank trok daarop gisteren het bod in.Voor de top van ABN AMRO is dat een bittere pil. In maart van dit jaar kondigde bestuursvoorzitter Rijkman Groenink met veel enthousiasme de fusieplannen met Barclays aan, nadat eerdere gesprekken met ING stukliepen. De vlag van de Britten hing zelfs al in de top bij het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Groenink koerste aan op instandhouding van het concern.
Een beetje voorbarig, zo bleek. Het bankentrio betrad de strijdveld en deelde na wat inleidende schermutselingen een ferme stoot uit door een superieur bod neer te leggen. Die aanval kon Barclays niet pareren. Groenink zag zich genoodzaakt zijn eerdere aanbeveling in te trekken.
Barclays krijgt nog wel een doekje voor het bloeden. Nu het fusieprotocol is beëindigd, heeft Barclays recht op een bedrag van 200 miljoen euro. ABN AMRO heeft aangegeven deze boete te zullen betalen.
Een woordvoerder zie gisteren „de beslissing van Barclays voor kennisgeving aan te nemen. We waarderen dat Barclays een bod op ABN heeft gedaan. Dat geeft aan dat zij veel vertrouwen hebben in onze bank en de medewerkers.”
Dat vertrouwen is een schrale troost. Immers, als het bankentrio de financiering rond krijgt, wacht het personeel een onzekere periode. Zo weten de mensen op het hoofdkantoor niet of ze volgend jaar in dienst zijn van RBS, van Banco Santander of van Fortis, mits het trio de financiering rond krijgt.
Werk aan de winkel voor de vakbonden. Die lieten gisteren al weten duidelijkheid te eisen van Fortis hoe deze bank de integratie van „verschillende bloedgroepen” tot stand wil gaan brengen. Ook moet de Belgische bank inzicht geven hoe het wil voldoen aan de eisen die de Europese Commissie stelt aan een samensmelting.
Zo moet Fortis 10 procent van de activiteiten van ABN AMRO in Nederland afstoten. „Deze bankonderdelen gaan naar een nieuwe eigenaar en wat gaat deze doen met de werknemers? Allemaal vragen waarop wij zo snel mogelijk antwoord willen”, aldus CNV-woordvoerder Ahmed Kansouh.
Het bankentrio staat nu voor een enorme krachttoer. Het drietal zal stapje voor stapje ABN AMRO moeten ontvlechten, terwijl diverse partijen voortdurend over de schouder mee kijken. De Nederlandsche Bank zal toezicht houden op de financiële stabiliteit, de Europese Commissie waakt over ongewenste machtsconcentraties, vakbonden en ondernemingsraad komen op voor de belangen van het personeel en de Consumentenbond let op of de tarieven voor bankdiensten niet omhooggaan. En de klanten zullen hun bank ook kritisch blijven volgen.
Minister Bos went al aan het idee van een Belgisch-Nederlandse bank. Hij liet gisteren weten blij te zijn met een sterke bank die de Benelux als thuismarkt heeft. „Je kunt je Oranjegevoel ook optrekken aan Fortis.”