Frustratie kleine beleggers over Getronics
AMSTERDAM (ANP) - Op de vermoedelijk laatste aandeelhoudersvergadering van automatiseerder Getronics dinsdag grepen diverse kleine beleggers hun kans om hun frustraties te uiten over het beleid van het bedrijf de laatste jaren. „We zijn allemaal zwaar gedupeerd”, zei een aandeelhouder.
De vergadering stond in het teken van het bod van telecombedrijf KPN op Getronics, dat op 30 juli werd aangekondigd en op 11 september officieel werd uitgebracht. Aandeelhouders krijgen volgens dit bod 6,25 euro per aandeel. Het aandeel Getronics noteerde dinsdagmiddag op de beurs in Amsterdam 6,21 euro.Over het bod werd niet gestemd omdat aandeelhouders ervoor kunnen kiezen hun stukken wel of niet aan te bieden en daarmee eigenlijk al hun stem uitbrengen. Wel verleenden de aandeelhouders hun goedkeuring aan een aantal statutenwijzigingen.
De biedingstermijn loopt tot 12 oktober, waarna KPN vijf werkdagen de tijd heeft om zijn bod gestand te doen. Het telecombedrijf wil dat minimaal 80 procent van de stukken is aangemeld, voordat het zijn bod gestand doet.
De aandeelhouders zijn vooral verbolgen over de vertrekpremie van 6,1 miljoen euro die het Getronicsbestuur gezamenlijk mee naar huis krijgt. Voorzitter Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): „Het bedrijf heeft de afgelopen jaren verlies geleden en driekwart miljard aan aandeelhouderswaarde is vernietigd.”
Het bestuur en de raad van commissarissen reageerden ontwijkend op de kritiek. „Wij hebben er geen invloed op als een grote opdrachtgever ineens besluit zich terug te trekken”, aldus raadsvoorzitter Rinus Minderhoud. De omstreden topman Klaas Wagenaar liet zich tijdens de vergadering amper horen. Hij krijgt bij zijn vertrek een premie van 2,4 miljoen euro mee naar huis.
Het Getronicsmanagement noemt de overname door KPN een goed perspectief voor alle aandeelhouders. Die hebben feitelijk weinig alternatieven. Er heeft zich geen andere partij gemeld en zelfstandig voortbestaan is volgens het bestuur geen verstandige keuze. „Het aandeel heeft geen opwaarts potentieel.” Bovendien waarschuwde Minderhoud aandeelhouders die hun stukken niet aanbieden dat zij het risico lopen dat die in de toekomst niet meer verhandelbaar zijn.
Ruim 45 procent van de aandelen was bij de vergadering vertegenwoordigd. KPN, die ook aanwezig was, is inmiddels goed voor 30 procent van de aandelen.