Compromis over ontslagrecht
DEN HAAG - Achter de schermen is in Den Haag een compromisvoorstel in de maak over versoepeling van het ontslagrecht. Minister Donner van Sociale Zaken heeft hiertoe woensdagavond overleg gevoerd met vicefractievoorzitter Hamer van de PvdA.
Hamer wilde donderdagmorgen niet zeggen wat dit gesprek heeft opgeleverd.De PvdA zou hebben gedreigd met een kabinetscrisis als Donner vasthoudt aan zijn oorspronkelijke voorstel om het ontslagrecht te versoepelen, zo meldden verschillende media donderdagmorgen op basis van bronnen.
Als het aan de Donner ligt, hoeven werkgevers straks niet meer naar de kantonrechter om een werknemer te ontslaan, op voorwaarde dat ze een ontslagvergoeding betalen. De hoogte van die vergoeding wordt in de wet vastgelegd en bedraagt maximaal één jaarsalaris. Lagere inkomens kunnen meer krijgen. Voor werknemers onder de 40 jaar geldt een plafond van 75.000 euro; voor ouderen is dat 100.000 euro.
Volgens de CDA-minister is een versoepeling van het ontslagrecht noodzakelijk om ervoor te zorgen dat werkgevers sneller mensen met een kwetsbare positie, zoals ouderen, laagopgeleiden en langdurig werklozen, in dienst nemen. Anders worden steeds meer mensen afhankelijk van flexcontracten.
In het voorstel van Donner ondervindt vooral het schrappen van de preventieve toets door de kantonrechter grote weerstand. Net als de vakbonden is de PvdA van mening dat dit een verslechtering betekent voor de rechtsbescherming van werknemers. Behalve de PvdA is ook coalitiegenoot ChristenUnie uiterst kritisch over dit onderdeel van de kabinetsplannen.
Dinsdag besloot de PvdA-fractie na lang beraad af te zien van een referendum over een nieuw Europees Verdrag. Die keuze blijkt slecht te zijn gevallen bij veel kiezers.
Tijdens een Kamerdebat ontkende woensdag zowel de PvdA als het CDA de geruchten dat de PvdA zou hebben afgezien van steun voor een referendum in ruil voor toezeggingen over het ontslagrecht. Ook bronnen rondde ChristenUnie bevestigen dat er van een uitruil geen sprake is geweest. PvdA-Kamerlid Samsom heeft woensdag in e-mails aan verontwaardigde kiezers echter wel een verband gelegd tussen het standpunt van zijn partij over het EU-referendum en een mogelijke versoepeling van het ontslagrecht.
Volgens bronnen binnen het ministerie van Sociale Zaken is Donner nog steeds voornemens binnen enkele weken een wetsvoorstel over wijziging van het ontslagstelsel naar de Kamer sturen. Hoogstwaarschijnlijk zal de minister zijn oorspronkelijke plannen echter bijstellen.
In juli vroeg het kabinet de werkgevers en de werknemers binnen de Stichting van de Arbeid (STAR) om advies over het voorstel voor flexibilisering van het ontslagrecht. Hieraan voorafgaand liet Donner al weten dat zijn ontslagplan „niet in beton is gegoten.”
Werkgevers binnen de STAR gingen op hoofdlijnen akkoord, de vakcentrales (FNV, CNV en MHP) spraken echter van een „vergaande en het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer.”