Grondvlak
De archieven van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Leiderdorp worden donderdag overgedragen aan het Regionaal Archief Leiden.
Tijdens een speciale bijeenkomst in het pand van het Regionaal Archief Leiden aan de Boisotkade in Leiden zal een overeenkomst van bruikleen worden getekend. Vervolgens wordt de archiefinventaris van de hervormde en gereformeerde archieven overhandigd.Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid om enkele stukken uit de archieven te bezichtigen. Voor belangstellenden wordt een rondleiding in de depots van het Regionaal Archief Leiden gegeven.
Kerkdiensten Haastrecht
Het Stolwijkse predikantenechtpaar Van Hoogstraten, dat recent uit de Protestantse Kerk stapte, wil in Haastrecht een evangelisch centrum oprichten „dat er door de week wil zijn voor alle mensen in nood.” De gemeente Vlist, waar Haastrecht onder valt, verbiedt vooralsnog hun zondagse bijeenkomsten. Volgens de gemeente zijn de bijeenkomsten illegaal omdat het bestemmingsplan geen kerkelijke activiteiten toestaat in de voormalige aardewerkfabriek. De gemeente heeft de politie ingeschakeld, maar de eigenaar van de voormalige aardewerkfabriek is niet van plan met de bijeenkomsten in zijn pand te stoppen, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder.
Kerkenmarkt Nieuwegein
In Nieuwegein wordt zaterdag de eerste Nieuwegeinse kerkenmarkt gehouden. Het is een initiatief van de Raad van Kerken in Nieuwegein, om zo de inwoners kennis te laten maken met christelijke kerken en groeperingen in Nieuwegein. Ook de kerken onderling kunnen zo in contact met elkaar komen.
De meeste kramen op de kerkenmarkt zijn opgebouwd rond thema’s, zoals muziek, jongeren, kerkbladen en hulpverlening in Nieuwegein. Bezoekers kunnen hun reacties kwijt op panelen. De kerkenmarkt wordt gehouden rondom de Nicolaaskerk in Nieuwegein.
Verbouwing Witte Kerkje
Het Witte Kerkje in Maassluis wordt flink verbouwd, zo meldt Stichting Het Witte Kerkje Maassluis in een persbericht. Het markante kerkje aan de Constantijn Huygensstraat wordt tegenwoordig voor diverse doeleinden gebruikt. Behalve kerkdiensten worden er ook concerten gehouden en lezingen gegeven. Om het kerkje in de toekomst te kunnen blijven gebruiken, is een modernisering van het gebouw en de inrichting gewenst.
De verbouwing moet ervoor zorgen dat meerdere huurders gelijktijdig gebruik kunnen maken van de ruimtes in het pand, zonder elkaar te storen. Ook zijn er voorzieningen nodig voor mensen met een lichamelijk beperking.
Tussen de kerkzaal en de consistoriekamer wordt een aanbouw geplaatst. Hier komt een toiletgroep met invalidentoilet, een keuken en de entree en foyer. De oppervlakte van de consistoriekamer wordt daardoor vergroot en de ruimten en voorzieningen kunnen voortaan onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Ook wordt het dak van de consistoriekamer aangepakt, net als de bestrating en de tuin. De verbouwing duurt in totaal ongeveer twaalf weken. Eind dit jaar moet alles klaar zijn.
Stichting Het Witte Kerkje is sinds 2005 onafgebroken bezig geweest met het werven sponsors die de verbouwing willen steunen. Er is nu zo veel sponsorgeld binnengehaald, dat een groot deel van de verbouwing betaald kan worden.
Kruis van 2000 jaar oud hout
In de christelijke gereformeerde Noorderkerk van Zwolle staat sinds kort een houten kruis, gemaakt van een 2000 jaar oude boom. Dat meldt De Wekker, het landelijk kerkblad van de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Meubelmaker en houtkunstenaar Edward Otten ontdekte het hout bij een bouwput en maakte van een van de bomen het 4 meter hoge kruis. De bomen zijn al die jaren bewaard gebleven in klei- en veenlagen. Doordat het hout afgesloten lag van zuurstof is het niet gaan rotten. Het hout ziet er houtskoolachtig uit, maar is keihard.
De kerk van Zwolle heeft het kruis aangeschaft. „Wat ons erg aanspreekt is dat het kruis gemaakt is van hout uit de tijd dat Jezus op aarde was”, aldus ds. H. Mijnders van de Noorderkerk.
Otten zal, behalve het kruis, een aantal tafels en andere meubels van hetzelfde hout aan de kerk leveren.
Congres kerkenbouw
Enkele historische genootschappen houden op 28 en 29 september in Maastricht een internationaal congres over kerkenbouw vanaf 1945 in het stroomgebied van Maas en Rijn. Dat meldt het ANP.
Na de Tweede Wereldoorlog werden in het gebied van Maas en Rijn honderden kerken gebouwd. Deels ter vervanging van in de oorlog verwoeste gebouwen, deels wegens een zich snel uitbreidende bevolking. De hausse in de bouw hield aan tot eind jaren zestig. Toen stokte die door leeglopende kerken.
Anno 2007 worden steeds meer kerkgebouwen aan de eredienst onttrokken en na verloop van tijd gesloopt. Hiermee dreigt belangrijk monumentaal erfgoed verloren te gaan. Het congres wil een begin maken met verder onderzoek naar de architectuur van moderne kerken.
Bouw kerk Apeldoorn
Na een jaar vertraging is deze maand begonnen met de bouw van een nieuwe kerkgebouw voor de Nieuw Apostolische Kerk in Apeldoorn. De nieuwbouw vindt plaats aan de De Ruyterstraat, in de buurt van het Brinkpark. Het oude kerkgebouw werd vorig jaar gesloopt in de veronderstelling dat in september dat jaar de bouw van een nieuwe kerk zou beginnen. Bodemvervuiling gooide roet in het eten.
In de tussentijd kunnen kerkgangers terecht in het tweede gebouw van de Nieuw Apostolische Kerk in Apeldoorn, dat in de zijstraat van de Eendrachtstraat staat. Met de nieuwbouw, naar een ontwerp van de Apeldoornse architect Ed Euser, krijgt de gemeente niet alleen een nieuwe kerkzaal, maar ook enkele ruimten voor andere activiteiten. Zo komt er een multifunctionele hal in de kerk, met veel glas aan de straatkant. Die moet de openheid symboliseren waarnaar de kerk streeft. Verder zijn er twee ruimtes voor kindergroepen. De bouw van de nieuwe kerk zal naar verwachting acht maanden duren.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.