Verburg: Geen onderzoek naar handel beschermde soorten
DEN HAAG (ANP) – Het is volgens minister Verburg (Landbouw) niet nodig een onderzoek te laten doen naar de controle op de handel in bedreigde dieren en planten. PvdA, SP, Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks vroegen daar donderdag in de Tweede Kamer wel om; het onderzoek zou een beeld moeten geven van mazen die in het net zitten.
Met hun verzoek volgden ze organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF), Greenpeace en stichting AAP, die niet exact kunnen aangeven waar het niet goed gaat, maar wel aandringen op betere handhaving. Tot verbazing van de PvdD wil Verburg de belangenorganisaties om de tafel hebben om zo knelpunten boven water te krijgen. „Leg dit niet neer bij maatschappelijke organisaties die hier niet de capaciteit voor hebben". Wat betreft de PvdD is het tijd „te kijken wat er misgaat en wat beter kan bij de controle. Ook om aan te geven dat misdaad niet meer loont".De minister zei dat ze wel gaat proberen de zaken te verbeteren. Ze kondigde aan dat er waarschijnlijk eind dit jaar een proef begint waarbij mensen die een beschermde diersoort houden aansprakelijk worden gesteld als ze niet kunnen aantonen dat ze het dier volgens de regels hebben verkregen. „We gaan de bewijslast omkeren. Niet de opsporingsdienst moet bewijzen dat het gaat om handel in beschermde soorten, maar de houder moet een vergunning laten zien. We kijken verder of we met een dwangsom kunnen werken en de bezitter kan opdraaien voor de kosten van opvang van een in beslag genomen dier".
Verburg gaat verder proberen of de handel in sommige lucratieve soorten zwaarder bestraft kan worden. „Ik ben bereid om met het Openbaar Ministerie na te gaan of we de waarde, zwaarte en omvang van het delict kunnen laten meewegen in de straf".
Verburg gaf tevens aan dat het niet handig is geweest dat in 2005 kort na elkaar een groep specialisten bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) een andere functie kreeg. „De volgende roulatie gebeurt gefaseerd en met behoud van specifieke deskundigheid". Belangenorganisaties vinden dat de laatste personele verschuivingen bij de AID zeker niet hebben geleid tot betere controles.