Brood duurder door stijgende tarweprijs
AMSTERDAM (ANP) - De prijs van brood gaat omhoog. Dat is het gevolg van de steeds hoger wordende prijzen voor meel, bloem, tarwe en zuivel.
Ook een stijging van de energieprijzen staat op stapel, evenals een loonstijging. Bakkers zijn hierdoor genoodzaakt hun prijzen voor brood aan te passen en de stijgingen door te berekenen.Beko Advies, gespecialiseerd in het verstrekken van bedrijfseconomische, vaktechnische en commerciële adviezen, adviseert bakkers dan ook de prijzen voor brood te verhogen met 10 procent. Voor witte bolletjes en banket zou ongeveer 6 procent meer gevraagd moeten worden.
„Als je er dan van uitgaat dat een brood bij de ambachtelijke bakker 1,75 euro kost, gaat het brood met 17 eurocent omhoog”, aldus een zegsman van Beko Advies. „Maar het is aan de bakker om te bepalen hoe hij de kosten doorberekent”, aldus Rien van der Molen van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging, die de verhoging van de broodprijs ook adviseert.
Van der Molen verwacht echter dat de stijging van de broodprijzen tussen de 10 en 20 procent zou kunnen uitkomen. De prijsstijging zal, zo verwacht Van der Molen, gefaseerd worden doorgevoerd door de bakkers.
De oorzaak is met name terug te voeren naar de explosieve stijging van tarweprijzen. Kostte een ton tarwe vorig jaar ongeveer 120 euro, nu is dat 220 euro, aldus Matthé Elema, secretaris van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten. De prijzen stijgen door tegenvallende oogsten. „In zowel kwaliteit als kwantiteit.”
Bovendien is er een structurele krapte op de markt. De vraag naar granen is enorm gestegen. „Met name in Zuidoost-Azië. Men is bovendien meer vlees gaan eten en dus zijn er meer granen nodig voor veevoer”, aldus Elema. Ook zijn veel graansoorten geschikt voor het produceren van biobrandstoffen.
Volgens Elema is er geen reden „voor alarmbellen.” Het is nog maar de vraag of dit hoge prijsniveau blijft, aldus de secretaris. Hij voorziet dat er nieuwe productielanden komen en gezocht zal worden naar vervangende grondstoffen. Bovendien „wennen we wel aan die hogere broodprijs, dat doen we ook met olie.”