Nieuwe rel rond minister Zuid-Afrika
KAAPSTAD (AP) - Er is een nieuwe rel ontstaan rond de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Manto Tshabalala-Msimang. Kreeg zij eerder internationale kritiek over zich heen wegens haar standpunt over aids, nu wordt zij door een krant neergezet als dievegge en zware drinkster.
Het regerende Afrikaans Nationaal Congres verdedigt de minister en valt de pers aan, maar de oppositie diende een motie van wantrouwen in tegen Tshabalala-Msimang.De minister is in het nieuws sinds haar waarneemster Nozizwe Madlala-Routledge, geroemd om haar doortastende aanpak van het aidsprobleem, vorige maand door president Thabo Mbeki werd ontslagen. Ze zou geen teamspeler zijn, maar critici vermoeden dat Tshabalala-Msimang, vanuit de strijd tegen de apartheid goed bevriend met Mbeki, haar weg wilde hebben.
Tshabalala-Msimang heeft woede gewekt en zich belachelijk gemaakt door openlijk wantrouwen uit te spreken in reguliere middelen tegen aids en in plaats daarvan knoflook en citroen te propageren, in een land waar 5,4 miljoen mensen seropositief zijn, er elke dag 1400 nieuwe hivbesmettingen bijkomen en naar schatting 900 mensen per dag aan aids overlijden.
Toen de minister begin dit jaar wegens gezondheidsproblemen langdurig afwezig was, presenteerde de regering een ambitieus nieuw aidsbestrijdingsplan, dat duidelijk het werk was van onderminister Madlala-Routledge. In juni keerde Tshabalala- Msimang terug. Ze bleek een levertransplantatie te hebben ondergaan omdat, zo verklaarde haar arts, een auto-immuunvorm van hepatitis haar lever had aangetast.
Afgelopen weekend schreef de Sunday Times dat Tshabalala- Msimang een zware drinkster is en dat zij in de periode 1973-1976, toen zij in ballingschap in Botswana de functie van medisch directeur van een ziekenhuis bekleedde, eigendommen van patiënten had gestolen.
Het ministerie van Volksgezondheid noemde de aantijgingen ongegrond en het ANC zei dat het een schande was dat de Sunday Times gegevens over de beweerde drankzucht had gepubliceerd uit een medisch dossier van Tshabalala-Msimang. Volgens de vrouwenorganisatie van het ANC werd er karaktermoord op de minister gepleegd.
De oppositiepartij Democratische Alliantie diende desondanks een motie van wantrouwen in tegen de minister. Omdat het ANC steun voor de minister heeft uitgesproken en een meerderheid in het parlement heeft maakt de motie weinig kans.