Binnenland

Parlement kritisch over missie Darfur

DEN HAAG - De Tweede Kamer vreest dat een te grote Nederlandse betrokkenheid bij een VN-vredesmacht in Darfur moeilijk te combineren is met de missie in Uruzgan.

Redactie politiek
3 August 2007 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) reageerden deze week verheugd op de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN die een vredesmacht mogelijk maakt. De bewindslieden onderzoeken momenteel of Nederland ook een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld met een militair hospitaal.Ook de Kamer is blij dat een grotere vredesmacht in Darfur weer een stuk dichterbij is gekomen, maar steun voor een Nederlandse bijdrage is geen vanzelfsprekendheid. De Kamer wil het definitieve oordeel over een eventuele missie laten afhangen van het voorstel van het kabinet.

„We moeten geen Srebrenica II hebben”, stelt CDA-Kamerlid Knops in een eerste reactie. Net als coalitiegenoot PvdA vindt het CDA dat goed bekeken moet worden of Nederland zijn ambities in Darfur wel kan combineren met Afghanistan. De missie in Uruzgan is „behoorlijk belastend voor Defensie”, aldus Knops.

De ChristenUnie is om die reden vooralsnog voor een beperkte Nederlandse bijdrage. Ook vindt de partij dat er wel stevig tegen milities moet worden opgetreden als de bevolking en hulpverleners worden aangevallen. Het mag geen gecombineerde vredes- en waarnemingsmissie worden. „Dat hebben we eerder meegemaakt in Rwanda, dat wordt toekijken als het fout gaat”, zegt CU-Kamerlid Voordewind.

Ook de SP en GroenLinks zijn sceptisch. De SP denkt dat een operatie in Darfur er niet in zit, als Nederland niet uit Uruzgan weggaat. GroenLinks moet de resolutie nog goed bestuderen en zal hierbij vooral kijken naar de bevoegdheden van de VN-troepen. De Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt het goed dat er een resolutie is, maar is vooralsnog „niet overtuigd dat Nederland daaraan moet bijdragen”, zegt fractievoorzitter Wilders.

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van de ontwikkelingsorganisatie ICCO zijn veel Sudanezen bezorgd en angstig om de aandacht die er op dit moment uitgaat naar de Sudanese regio Darfur. De bevolking vreest bang dat het toch al wankele vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan schade zal oplopen. Het extreme geweld in de westelijke regio Darfur barstte vier jaar geleden los en staat los van het noord-zuidconflict.

Terpstra is deze week in Sudan in verband met een nieuwe campagne voor ontheemden. Door de strijd tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden zijn de afgelopen twintig jaar zo’n 6 miljoen Sudanezen binnen hun eigen land op de vlucht geslagen. Zij zitten nog steeds in opvangkampen verspreid over het land. „Een buitengewoon tragische situatie”, aldus Terpstra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer