Kerk & religie

Christenen China vrezen repressie voor spelen

PEKING - Chinese christenen vrezen dat de godsdienstvrijheid in hun land zwaar onder druk komt te staan in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking, volgend jaar. Dat meldde de Amerikaanse christelijke nieuwsdienst Crosswalk maandag. Met de spelen in het vooruitzicht treedt de Chinese regering hardhandig op.

Kerkredactie
17 July 2007 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

De Amerikaanse organisatie China Aid Association (CAA) maakte vorige week al bekend dat China tussen april en juni van dit jaar meer dan honderd buitenlandse christelijke zendelingen het land heeft uitgezet.Volgens Crosswalk hebben Chinese christenen gebrek aan Bijbels, zelfs in steden waar deze voorheen gemakkelijk te verkrijgen waren. Bovendien doet China opvallend vaak arrestaties en invallen in huiskerken.

Het optreden van de overheid is een antwoord op verschillende belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren, aldus Crosswalk. Zo werd in 2004 het boek ”Jezus in Peking” gepubliceerd, dat de Chinese regering opmerkzaam maakte op de groeiende invloed van het christendom in academische kringen.

Diverse grote christelijke organisaties -de meeste komen uit het buitenland- hebben plannen om voorafgaand aan en tijdens de Olympische Spelen actief te zijn. Verschillende zendingsorganisaties willen bijvoorbeeld in augustus 2008 duizenden evangelisten naar Peking sturen. Deze plannen vallen bij de Chinese overheid niet in goede aarde.

SGP en ChristenUnie hebben vorige week de noodklok geluid over de situatie in China. Zij stelden dat Nederland en andere landen volgend jaar niet moeten deelnemen aan de spelen als China doorgaat met het uitzetten van christelijke zendelingen. De christelijke partijen willen dat minister Verhagen daartegen optreedt, als het kan in internationaal verband. Ze noemen het „buitengewoon wrang en ongewenst” dat Nederland volgend jaar meedoet aan de Olympische Spelen terwijl in het gastland de mensenrechten, en de vrijheid van godsdienst in het bijzonder, „nog steeds ernstig worden geschonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer