„Hij zendt ons allemaal uit in de wereld”
HAMILTON - De grootste angst van veel mensen om te getuigen van het Evangelie is de gedachte dat evangelisatie van ons afhangt. „Maar wat een bemoediging om te weten dat God altijd voor ons uit gaat”, zei de Amerikaanse schrijfster Becky Pippert in het Canadese Hamilton.
Pippert hield zaterdagavond voor de World Assembly van IFES een lezing over de wijze waarop het christelijk geloof in deze wereld kan worden uitgedragen.„Wat zegt de vleeswording van de Heere Jezus ons over evangelisatie?” legde de schrijfster als vraag in het midden. Pippert: „Het zegt ons iets over Gods natuur en over Zijn stijl van communiceren. Hij is een zendende God. Hij zendt ons allemaal uit in de wereld, zonder uitzondering. Daarnaast is Hij een nodigende God, Die onze redding op het oog heeft.”
Pippert benadrukte het feit dat de Heere Jezus relaties met mensen aanging, in plaats van af te wachten tot mensen Hem kwamen opzoeken. „Zoeken wij de mensen op? Gaan we vriendschappen aan met niet-christenen? Maak evangelisatiemethoden niet primair, maar laat Gods liefde in je omgeving zien.”
„De Heere God moet ons hart breken.” Met deze stelling sloot Stella Kasirye, voormalig stafmedewerker IFES Uganda en momenteel directeur van Operation Rescue, haar lezing op de World Assembly af. Zij sprak over de vraag hoe wij als christenen op een Bijbelse manier kunnen reageren op de aidsproblematiek.
De IFES-studentenbeweging in Uganda is volgens haar van groot belang geweest bij het reduceren van de aidsproblematiek. Tijdens haar studententijd werd Kasirye op een harde wijze met aids geconfronteerd. Haar zussen en haar broer overleden aan de ziekte en veel mensen in haar omgeving werden er het slachtoffer van. Dat brak haar hart en ze startte de IFES-actie Operation Rescue, die gericht is op hiv/aidspatiënten.
„Door het zenden van Zijn Zoon heeft de Heere God Zich de nood van de wereld aangetrokken”, vertelde Stella Kasirye. „Hij bleef niet op afstand, maar kwam Zelf als waarachtig God en mens in de wereld. Zo worden ook wij uitgedaagd om met ons hele wezen in de wereld van aidspatiënten te komen. In Uganda willen wij proberen hieraan gehoorzaam te zijn.”
Kasirye vertelde dat de Heere op een bijzondere wijze haar werk in Uganda heeft gezegend. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Uganda uitgeroepen tot het land waar aids het meest is teruggedrongen. Op dit moment wordt geschat dat circa 39 miljoen mensen aan de ziekte lijden.
De lezing van Kasirye was onderdeel van een reeks ”Word and world”-lezingen, waarin vanuit een Bijbels perspectief wordt gekeken naar problemen in de wereld waarmee bezoekers van de IFES World Assembly dagelijks te maken hebben.
Hadassa Jochemsen, een van de Nederlandse afgevaardigden, is daarvan onder de indruk. „Het was een heftig verhaal. En tegelijkertijd vraag ik me af: Wat in Nederland raakt me zo erg dat mijn hart ervan breekt? Dat is wel iets waarover ik ga nadenken.”
Buiten de lezingen, Bijbelstudies, seminars en beleidsbijeenkomsten rond het thema ”In Christ into the world” hebben de 600 afgevaardigden van de IFES World Assembly veel tijd om met elkaar in gesprek te zijn. Getuigenissen over Gods grote daden in de wereld worden gedeeld. Opvallend is de grote groei van de christelijke studentenbewegingen in Afrika. De westerse landen worden nu als zendingsgebied beschouwd.
Studente Stefanie uit Oostenrijk vindt het erg bemoedigend om al deze verhalen te horen: „Het is zo mooi om te zien dat God aan het werk is in de wereld. Onze IFES-beweging in heel Oostenrijk bestaat slechts uit 150 studenten. Soms raak ik ontmoedigd als ik daarnaar kijk, maar nu ik hoor wat God aan het doen is in de wereld, krijg ik mijn vertrouwen weer terug.”
Op de speciale Canadese dag kwamen zaterdag zo’n 200 Canadese gasten naar de Redeemer University in Hamilton om de World Assembly te bezoeken. Alle World Assemblydeelnemers, van 150 verschillende nationaliteiten, waren gekleed in de nationale kleding van hun land van herkomst, waardoor het een veelkleurig geheel werd. De Nederlandse klompen van de afgevaardigden van IFES-Nederland trokken volop de aandacht.
Dit is het derde verslag in een reeks van vier over de World Assembly van IFES in Hamilton, Canada.