Veritas start projecten op universiteiten
AMSTERDAM - In Nederland starten vanaf september de eerste projecten van het netwerk van christenstudenten en -academici, geheten Veritas. De overkoepelende studentenorganisatie International Fellowship of Evangelical Students in Nederland (IFES-Nederland) heeft in dit verband een stafwerker aangesteld in de persoon van Rik Peels.
Peels (1983) zal fungeren als voorzitter van de werkgroep Veritas-Nederland en de mogelijkheden voor Veritas in Nederland verkennen.Veritas (Latijns voor: waarheid) is een Amerikaanse organisatie die op campussen in de Verenigde Staten allerlei activiteiten, zoals congressen, fora, debatavonden, workshops en conferenties, organiseert. Bij deze activiteiten gaan studenten en docenten van de betreffende universiteit met elkaar in gesprek over grote thema’s rondom geloof en wetenschap: het bestaan van God, zingeving en moraal, liefde en relaties, de historische opstanding van Christus, dood en leven, enzovoorts.
De eerste aanzet voor Veritas-achtige activiteiten in Nederland was in april van dit jaar. In Hilversum vond toen een besloten bijeenkomst plaats waar zo’n honderd wetenschappers, studenten en leiders uit christelijke kring aanwezig waren. Het initiatief hiervoor lag bij de Evangelische Omroep, de Evangelische Alliantie en de internationale studentenorganisatie IFES.
Veritas-Nederland stelt zich ten doel bijeenkomsten in Nederland op te zetten, maar dan aangepast aan de Nederlandse cultuur en in het bijzonder aan het Nederlandse universiteitswezen, aldus de werkgroep in een persbericht.
De leden van de werkgroep Veritas-Nederland hebben een specifiek christelijke achtergrond. „Dit betekent onder meer dat het een van de doelen van het Nederlandse Veritas is om, samen met andersdenkenden, beter zicht te krijgen op het christelijk geloof. In de gesprekken wordt verkend in hoeverre dit een overtuigende en levensvatbare wereldbeschouwing is, in het bijzonder voor studenten en academici.”
Dit betekent echter ook dat heel andere levensbeschouwingen, zoals een islamitische en een atheïstische wereldvisie, „zeer ernstig” worden genomen in de gedachtewisselingen. „De christelijke achtergrond van de organisatoren belemmert dus niet het gesprek, maar stimuleert het juist door iedereen uit te nodigen zijn of haar eigen uitgangspunten te bevragen en te vergelijken met andere visies die antwoorden bieden op de grote vragen waar wij in dit leven tegen aanlopen.”
De eerste projecten zullen opgestart worden in Amsterdam, Delft en Leiden. Deze projecten zullen concreet vormgegeven worden door studenten en docenten van de universiteiten in deze steden. Alle activiteiten zullen een voorlopig karakter dragen, zodat bezien kan worden in hoeverre de evenementen nauwkeurig aansluiten bij de vragen en behoeften die leven onder studenten en docenten.