Uitzender Solvus lijft Kliq in 2004 in
De Belgische uitzendonderneming Solvus wacht, gezien de onzekerheid over de ontwikkeling van de reïntegratiemarkt, nog even met het nemen van een belang in arbeidsbemiddelaar Kliq.
Solvus, moederbedrijf van onder meer Creyf’s en Content, is nu van plan om in het voorjaar van 2004 in één keer de hoofdmoot van het Nederlandse reïntegratiebedrijf in te lijven. Dat heeft Kliq vrijdag bekendgemaakt.
Eerder dit jaar werd bekend dat Solvus de komende jaren in stappen aandelen van de Kliq-onderdelen Reïntegratie en Employability van de staat zou overnemen. Het Nederlandse reïntegratiebedrijf is voortgekomen uit Arbeidsvoorziening en sinds 1 januari geheel zelfstandig.
In mei hebben Kliq en Solvus een intentieovereenkomst gesloten over samenwerking en de verkoop van de twee grootste onderdelen aan de Belgische onderneming. Voor de samenwerking wordt een nieuwe onderneming opgericht, Personal Content Company, waarin de partners een gelijkwaardig belang krijgen.
Het nieuwe bedrijf wordt volgens een woordvoerster van Kliq zo snel mogelijk opgericht. „Vervolgens hopen we dat in 2004 de onzekerheid over de marktomstandigheden is verdwenen. Dan is het de bedoeling dat Solvus Reïntegratie en Employability overneemt”, aldus de zegsvrouw.
De net zelfstandig geworden arbeidsbemiddelaar is nog volop bezig met de transformatie van een ambtelijke naar een commerciële organisatie. Het veranderingsproces blijkt complexer dan verwacht, stelt Kliq.
Dit komt onder meer door intussen veranderde wetgeving, zoals de Wet Verbetering Poortwachter en de WAO. De verantwoordelijkheden voor het reïntegreren van zieken en werklozen is sneller verschoven van publieke naar private partijen dan Kliq had verwacht.
Bovendien blijkt het schrappen van de ’omzetgarantie’ door het ministerie van Sociale Zaken een duidelijk effect te hebben op de resultaten. Kliq zou aanvankelijk dit jaar, ter ondersteuning naar zelfstandigheid, nog van gemeenten en uitkeringsinstanties samen bijna 57 miljoen euro en voor 2003 bijna 30 miljoen euro krijgen. Daarna zou de staat de handen er in 2004 geheel van aftrekken. Onder druk van de Tweede Kamer is deze steun echter niet doorgegaan.
Als gevolg hiervan zal vooral de omzet van Kliq Reïntegratie dalen. De arbeidsbemiddelaar ziet zich daarom genoodzaakt sneller te reorganiseren naar een plattere organisatie.