CAO horeca veroorzaakt conflict tussen bonden
Horecabond FNV en CNV Horeca zijn boos op collegabond De Unie, omdat deze zich zou laten misbruiken door werkgevers. De bonden verstuurden vrijdag een brief waarin zij De Unie „vriendelijk doch dringend” verzoeken zich even niet met de CAO horeca te bemoeien.
„De werkgevers willen alleen met De Unie praten over een nieuwe CAO, om de acties die we nu houden, te breken. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) wil alleen maar haar zin doordrijven. Als De Unie nu een CAO gaat afsluiten, zou dat niets bijdragen aan werknemersbelangen”, aldus CAO-coördinator J. Jongejan van de CNV Bedrijvenbond, waaronder de Horecabond valt.
Jongejan zegt „normaal” niets tegen De Unie te hebben. Hij wijst er wel op dat het niet de eerste keer is dat de bond zijn collega’s passeert. Al eerder wisten de werkgevers in de kinderopvang en Philips een CAO-akkoord af te sluiten met De Unie, terwijl ze in conflict waren met andere vakbonden.
Voorzitter J. Teuwen van De Unie noemt de onrust bij zijn collega’s begrijpelijk. „In de horeca zitten volgens ons circa 30.000 potentiële nieuwe Unie-leden en de FNV- en CNV-bonden zitten natuurlijk niet op concurrentie te wachten.” Volgens hem telt De Unie nu 500 leden onder de circa 300.000 horecawerknemers.
De Unie-voorzitter zegt zich absoluut niet misbruikt te voelen door de horecawerkgevers. „Wij voeren nu gesprekken met Horeca Nederland en hopen medio oktober te weten hoe wij in deze sector aan de slag gaan.” Vervolgens, zo is de bedoeling, wordt het CAO-overleg hervat. „Dan zijn de andere bonden wat ons betreft ook uitgenodigd”, aldus Teuwen.
De FNV- en CNV-bonden proberen sinds deze week met ludieke acties de horecawerkgevers zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
KHN heeft in juni een eindbod voorgelegd. De ondernemers willen de lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen, afgezien van de werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen. Dat is onacceptabel volgens de bonden, omdat het zou betekenen dat tweederde van de horecawerknemers er niets bij krijgt. Zij willen 4 procent meer loon voor alle werknemers in de horeca.
Inmiddels hebben werkgevers in de uitzendsector en FNV Bondgenoten-bestuurder H. Westerhof hun maandenlange ruzie bijgelegd. Een nieuwe CAO voor de uitzendkrachten was binnen een dag afgesloten. De uitzendkrachten krijgen er dit jaar 2,75 procent loon bij.
De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond maakten dat vrijdag bekend. De nieuwe CAO voor de circa 750.000 tijdelijke krachten die jaarlijks via een uitzendbureau worden geplaatst bij een bedrijf, heeft een looptijd van negen maanden.
Eind vorig jaar zette de ABU de CAO-onderhandelingen stop, omdat de uitzendkoepel niet meer met Westerhof aan één tafel wilde zitten. Volgens de ABU probeerde hij geschillen te vaak via de media uit te spelen. Inmiddels is tijdens informele gesprekken onder leiding van een onafhankelijke commissie het vertrouwen hersteld.
Gezien het langdurig oponthoud door het conflict, de nieuwe CAO had op 1 april moeten ingaan, is gekozen voor een tussenoplossing: een kortdurende CAO tot 1 januari 2003. Naast de loonsverhoging in september hebben de bonden en ABU afgesproken deze maand weer een keer bijeen te komen om alvast te gaan praten over de CAO voor het volgende jaar.
Volgens ABU-directeur A. van de Gaag is inmiddels een basis van vertrouwen gelegd, waardoor goede afspraken weer mogelijk zijn. „De lucht is geklaard en we waren blij verrast dat na zo lange periode tegen elkaar te hebben gefoeterd weer snel afspraken te maken zijn over iets als een CAO. De afgelopen negen maanden heeft veel stilgelegen door het conflict.”
Volgens hoofdbestuurder W. Waleson van FNV Bondgenoten is er zelfs „iets positiefs” uit het conflict gekomen. „Tijdens de indringende gesprekken van de afgelopen tijd hebben we meer het gezamelijk belang ingezien dat we hebben bij onderwerpen als de bestrijding van malafide uitzendbureau’s.”