Anglicanen positief over voorstel Brown
CANTERBURY - Vertegenwoordigers van de Anglicaanse Kerk reageren gematigd positief op de aankondiging van de nieuwe Britse premier Gordon Brown dat de Engelse staatskerk voortaan het recht krijgt zelf haar bisschoppen te benoemen. Dat schreef de Britse krant Daily Telegraph woensdag.
Het voorstel tot verandering -volgens sommigen de grootste verandering in de verhouding tussen de Anglicaanse Kerk en de Britse kroon sinds het ontstaan van de kerk in 1534- kwam voor velen als een verrassing. Dr. John Sentamu, aartsbisschop van York, verwelkomt de voorstellen. Hij wijst er in een reactie op dat de Anglicaanse Kerk 33 jaar geleden al op dit besluit had aangedrongen. Verder is de aartsbisschop „dankbaar” dat ondanks de wijzigingsvoorstellen de positie van staatskerk gehandhaafd blijft.Niet iedereen reageert positief op de voorstellen. Synodelid David Holding is bang dat zij zullen leiden tot vriendjespolitiek in de kerk. „Dit voorstel heeft diepgaande gevolgen. Het bedreigt de diversiteit binnen de top van de kerk.” Holding vreest voor een ”old boys network” dat de kerk bestuurt.
Tijdens de presentatie van de voorstellen, eerder deze week, probeerde Brown de kou uit de lucht te halen door erop te wijzen dat de positie van de Anglicaanse Kerk stevig verankerd blijft in het staatsrecht van het Britse koninkrijk. Dat is een voorrecht dat door de meeste kerkgangers zeer wordt gewaardeerd. Verder blijft de Britse koningin hoofd van de Anglicaanse Kerk.
Tot de jaren zeventig had de Anglicaanse Kerk geen invloed op de benoeming van nieuwe bisschoppen. De Britse kroon had het recht bisschoppen te benoemen zonder de kerk om advies te vragen. De Anglicaanse synode stelde in 1974 voor dat systeem te wijzigen. In een nieuw systeem zou de kerk een kandidaat moeten voordragen, die vervolgens na goedkeuring door de premier zou worden voorgedragen aan de kroon. Dit voorstel haalde het echter niet.
Wel werd het systeem gewijzigd. De kerk droeg voortaan twee kandidaten voor aan de premier. Die maakte vervolgens een keuze en stelde de kandidaat ter goedkeuring voor aan de koningin. Een enkele keer kwam het voor dat de premier gebruikmaakte van het recht om andere kandidaten te vragen.
De nieuwe voorstellen van premier Gordon Brown liggen in het verlengde van het synodevoorstel uit 1974. Wel blijft de Britse koningin het recht behouden anglicaanse geestelijken te benoemen voor de koninklijke kerken en kapellen. Verder mag de kroon een kandidaat voordragen als aartsbisschop van Canterbury en andere belangrijke functies en dient zij de aanstelling formeel te bekrachtigen.
De Anglicaanse Kerk is ontstaan in 1534. Om politieke redenen verbrak Hendrik VIII de bestuurlijke band met de Rooms‑
Katholieke Kerk. Wereldwijd zijn er ongeveer 75 miljoen anglicanen, van wie er 42 miljoen in het Verenigd Koninkrijk wonen.
Bisschoppen
-Brown geeft Anglicaanse Kerk meer invloed bij benoeming bisschoppen.
-Vertegenwoordigers kerk reageren overwegend positief op voorstel.
-Britse koningin behoudt in sommige gevallen recht op benoeming.