75 jaar CGK in Meerkerk
Titel:
”Van geslachte tot geslacht; geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Meerkerk”
Auteur: ds. H. van der Ham
Uitgegeven bij het 75-jarig bestaan van de gemeente; Meerkerk
Pagina’s: 67
Verkrijgbaar bij M. J. den Hartog te Leerbroek, € 11,36 (ƒ 25,-)Het is iedere keer weer een genoegen om een publicatie van ds. H. van der Ham te lezen. Ook nu weer. De geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Meerkerk werd door hem vastgelegd. Verrijkt met enkele preken is dit een boek dat door elk gemeentelid en elke geïnteresseerde in de kerkgeschiedenis met belangstelling zal worden gelezen.
Op 10 juni 1926 is de gemeente te Meerkerk geïnstitueerd, 75 jaar geleden. Uitgebreid wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven vanaf 1910, toen ds. P. de Groot uit het naburige Noordeloos in Meerkerk catechisatie kwam geven. Beschreven wordt hoe en waar de diensten werden gehouden. Tevens krijgen we veel informatie over ds. P. de Groot.
Aardige anekdotes worden hier en daar vermeld. Zoals bijvoorbeeld van ds. L. S. den Boer uit Leerdam, die in 1932 de catechisaties voor zijn rekening nam. Als de school uitging had hij het over de „stier- en kalverbenden”, hiermee Psalm 68:15 citerend.
Tot meer stichting zal ongetwijfeld zijn de hierna vermelde toespraak van deze predikant voor zijn belijdeniscatechisanten: „Doe je nu niet vromer voor dan je bent. Zeg alles eerlijk tegen de Heere; ook je vijandschap waarmee je dikwijls hebt te worstelen. Wees oprecht!”
Uitgebreid wordt stilgestaan bij de diverse ambtsdragers die de gemeente in de loop der jaren hebben gediend. Vrijwel steeds met een foto, wordt van elk van hen een korte levensschets gegeven.
De eerste predikant die Meerkerk kwam dienen, was ds. P. de Groot. Hij was in de gemeente geen onbekende en diende van 1938 tot 1946, toen hij met emeritaat ging. Ds. G. Blom, de predikant die hem opvolgde in 1950, heeft de gemeente een zeer lange tijd gediend tot 1992. Een periode van 42 jaar! Terecht wordt aan zijn leven en arbeid veel aandacht geschonken.
Bevindelijk
Soms worden zeer gedetailleerd bepaalde elementen weergegeven, zoals bijvoorbeeld twee bladzijden met puntenverdelingen uit preken van ds. G. Blom. Aan de andere kant wordt in één zin het beroepingswerk opgesomd van een aantal jaren. De beroepen op bijvoorbeeld ds. W. Baaij uit Alphen aan de Rijn en ds. H. van Leeuwen uit Tholen geven aan tot welke richting de gemeente Meerkerk behoorde. Jammer dat hier in het geheel geen aandacht aan wordt geschonken.
Bekend moet toch zijn dat er binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken al sinds heel lange tijd een groep gemeenten is te vinden, die steeds dezelfde predikanten laat voorgaan en beroept. Hierover is tot op heden nog heel weinig gepubliceerd. Ook Meerkerk hoorde tot deze bevindelijke stroming. Hier lag een kans om enige duidelijkheid te scheppen in dit interessante stukje kerkgeschiedenis.
In dit boek wordt veel geschreven over de predikanten die de gemeente hebben gediend. Met name uit de eerste 50 jaren van de gemeentegeschiedenis komen we veel te weten. Tot half uitgeschreven preken toe. Het chronologisch opgezette boek ademt een sfeer die bij de gemeenteleden herkenning op zal roepen. Hiervoor is het boek dan ook geschreven. Door de chronologische opzet worden diverse onderwerpen vaker beschreven, maar steeds in een andere tijd. Veel, over het algemeen heldere, (oude) foto’s zijn opgenomen.
Het boek besluit met vier preken van de vier predikanten die de gemeente hebben gediend: ds. P. de Groot, ds. G. Blom, ds. E. Hakvoort en ds. B. L. C. Aarnoudse.