„Medische missers kunnen met helft omlaag”
ROTTERDAM (ANP) – Het aantal medische missers kan binnen vijf jaar met de helft omlaag. Dat is het doel van een tienpuntenplan dat de Orde van Medisch Specialisten, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dinsdag hebben gepresenteerd.
De voorstellen omvatten onder meer het voorkomen van ziekenhuisinfecties na operaties, het voorkomen van onnodig lijden en van verwisseling van medische dossiers. Ook moeten artsen, verpleegkundigen en andere medische hulpverleners die bij een patiënt betrokken zijn, beter met elkaar samenwerken.Doel is dat per jaar 150 mensen minder onnodig overlijden. Ook wil de orde het aantal mensen dat slachtoffer wordt van medische fouten, over vijf jaar met 15.000 verminderd hebben.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei in mei ook al dat het aantal medische missers in ziekenhuizen in vijf jaar gehalveerd moest worden. Uit onderzoek was toen gebleken dat per jaar ruim 1700 patiënten onnodig, door medische missers, sterven in ziekenhuizen.
Het aantal sterfgevallen door vermijdbare medische fouten ligt in Nederland gemiddeld lager dan in andere westerse landen. Toch is iedereen in de Nederlandse ziekenhuiswereld er nu van doordrongen dat het zo niet langer kan.
Voorzitter Pieter Vierhout van de Orde van Medisch Specialisten zei enkele weken geleden dat artsen als het ware een nieuw tijdperk ingaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog, toen artsen steeds meer konden, keken patiënten volgens hem met groot vertrouwen en ontzag tegen medici aan. Hun gezag was als het ware natuurlijk; niemand vroeg zich af of artsen ook fouten maakten. Nu is die situatie veranderd, aldus Vierhout. Hij vindt dat artsen meemoeten in die ontwikkeling en, net als andere werknemers, verantwoording moeten afleggen over de kwaliteit van hun werk.
De koepel van patiëntenorganisaties NPCF is teleurgesteld over het tienpuntenplan. Voorzitter Iris van Bennekom vindt de doelen niet ambitieus genoeg. De organisatie wil niet dat het aantal medische fouten over vijf jaar met 50 procent is teruggebracht, maar binnen drie jaar. Bovendien pleit de NPCF voor de positie van de patiënt die de dupe is geworden van een medische fout. Er moet een wet komen, zegt de NPCF, die regelt dat artsen verplicht zijn medische fouten open en eerlijk te melden aan de getroffene. Daarbij moet ook geregeld zijn dat patiënten, zonodig, een passende schadevergoeding krijgen zonder ingewikkelde juridische procedures.